"Kadına Yönelik Şiddete Hayır!" konulu uluslararası karikatür yarışmasının sergisi İstanbul‘dan Almanya‘nın Reutlingen şehrinde de sergilenecek.

"Kadına yönelik şiddete hayır de!“ karikatür sergisi şimdi Almanya’da

STUTTGART BirGün

E-Mizah dergisi Don Quichotte ile İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen şehrine geliyor. Aslında 2019‘da gerçekleştirilen yarışmanın sergi, pandemi nedeniyle iki yıl gecikmeli olarak önce 9 Eylül'de İstanbul‘da Maji Art Gallery'de açılmıştı.

Reutlingen Halk Eğitim Merkezi (Volkshochschule) salonunda açılacak olan sergiye Reutlingen Belediyesi ile Frauen Forum Reutlingen, Ferda International ve Partnerschaft für Demokratie Reutlingen gibi kurumlar destek veriyor.
Tüm seçici kurul üyelerinin kadın çizerlerden oluştuğu yarışmaya 62 ülkeden, 394 karikatürist toplam 1040 eserle katılmıştı. Ezilen, hor görülen ve dayak yiyen kadını değil güçlü, hakkını arayan kadını en iyi simgeleyen karikatürlerin değerlendirildiği yarışmanın ana teması, erkek egemen dünyaya kadınların isyanı olarak belirlenmişti.

Don Quichotte dergisinin Genel Yönetmeni Erdoğan Karayel de ilk kez bir yarışmada seçici kurul arasında yer almamış ve sadece organizasyonun sosyal medya paylaşımlarını üstlenmişti.
Yarışmanın seçici kurulu uluslararası tanınmış kadın çizerlerden oluştu. Ön Seçici Kurul üyelerini Farzane Veziri Tabar, Shirin Gholipour (İran) ve Aslı Alpar (Türkiye) oluştururken, ana seçici kurul ise şu isimlerden oluştu: Marlene Pohle (Arjantin), Elena Ospina (Kolombiya), Martha Barragan Mar (Meksika), Natalia Forcat (Arjantin), Anne Derenne (İspanya), Maya Tcholakova (Bulgaristan), Nani Mosquera (İspanya), Shiva Zamanfar (İran), Nicoleta Ionescu (Romanya), Doaa Eladl (Mısır) ve Marina Bondarenko (Rusya).

kadina-yonelik-siddete-hayir-de-karikatur-sergisi-simdi-almanya-da-924364-1.

2019 yılında yapılan, ancak pandemi nedeniyle sergilenemeyen yarışmada ödül kazanan karikatürler ise şöyle: Birinci Pepe Sanmartin-Peru, ikinciler Mahmoud Nazari (İran) ve Marco De Angelis (İtalya), üçüncü Liu Qiang (Çin).
Yarışmada ödül kazanan ve finale kalan karikatürlerden seçilmiş elli karikatürden oluşan ikinci sergi 24 Eylül – 27 Kasım 2021 tarihleri arasında Reutlingen Volkshochscule'de gerçekleşecek.

Pandemi nedeniyle hijyen koşullarının uygulanacağı sergide maske ve mesafe zorunluluğuna özen gösterilmesi önemle belirtiliyor. Kadına yönelik şiddete "Hayır!" diyen ve özellikle Baden Württemberg sınırları içinde yaşayan tüm mizahseverler sergiye davet edildi.

Serginin gerçekleşeceği adres şöyle:

Volkshochschule Reutlingen GmbH (Foyer und 1. OG)
Spendhausstraße 6
D 72764 Reutlingen