Kadını aşağılama günlük dil!
BURCU CANSU - burcucansu@birgun.net
Cinsiyetçi dilin kadın cinayetlerine etkisine yönelik tepkiler sürerken, Türk Dil Kurumu (TDK) kadını aşağılayan bir dil kullanmaya devam ediyor. Cinsiyetçi ifadelere sözlükte yer verme ısrarından vazgeçmeyen TDK, erkeklere yönelik sözcükleri hakaret sayarken, kadınları aşağılayan sözcüklerin çoğunu normal kabul ediyor.
‘ERİL DİL PEKİŞTİRİLİYOR’
TDK’nın cinsiyetçi eril dili hiçbir süzgeçten geçirmeden sıradanlaştırma, hatta pekiştirme işlevi gördüğünü belirten Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) üyesi Yeşim Dinçer, “Aynı zamanda ırkçı çağrışımlar da yapılan TDK’da ‘çingene’nin karşılığı ‘kötü kılıklı esmer kadın tipi’ olarak verilmiştir” dedi.
‘Defo’nun anlamı olarak verilen, “kötü kadın, ırz ve namusuna önem vermeyen aşağılık kimse” tanımlamasının hakaret içermesine karşın sözlükte “hkr” kısaltması yer almadığına da dikkati çeken Dinçer, “Erkekler için ‘kavat’ın başında hakaret içerdiği belirtilmiş” diye konuştu.
DÜZENLEMELERE AYKIRI
Cinsiyetçi sözcüklerin sözlükten çıkartılması için iki avukat arkadaşı ile yargı yoluna başvuran SFK üyesi avukat Selin Nakipoğlu, TDK Sözlüğü’ndeki kadını aşağılayan cinsiyetçi tavrın hem ulusal hem de uluslararası düzenlemelere aykırı olduğunun altını çizdi.
CİNSİYETÇİLİK 'CAN' BULDU
Sözlüğün bağımsız kadın örgütlerinin, üniversitelerin, kadın araştırma merkezlerinin de katkısını alarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Nakipoğlu, “Bu ifadeler içselleştirilmiş ataerkil düşünce kodlarının eril bir dilin tam da erkek egemenliğinin öngördüğü şekilde sözlükte yer bulmasıdır” dedi.