Kadını koruyan yasa 10 yıldır uygulanmıyor

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Kadın Sığınakları ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın hazırladığı rapor, Türkiye’de erkek şiddetiyle mücadelenin yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. ‘Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri’ başlıklı raporda, erkek şiddetine karşı 6284 sayılı Yasa’nın çıkarılmasının üzerinden neredeyse 10 yıl geçtiği, buna rağmen yasanın uygulanmasında halen ciddi sorunların yaşandığı belirtildi.

Rapora göre, son yıllarda 6284'ün uygulanmasına ilişkin sorunlar daha da arttı. Raporda, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) şiddete maruz kalmış kadınlara yeterince destek sağlamadığı ifade edildi. Ülkede 112’si bakanlığa, 33’ü belediyelere, 3’ü Göç İdaresi’ne ve 1’i Mor Çatı’ya bağlı 149 sığınak bulunduğuna dikkat çekilen raporda, kadınların sığınaklarda kötü deneyimler edindiği, bu nedenle sığınaklara başvurmak istemediği aktarıldı.

Raporda, şu değerlendirmeler de yer aldı: “Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara ihtiyaçları olan destekleri sağlamak ve şiddeti önleyecek mekanizmaları kurmak, merkezi ve yerel yönetimlerin yükümlülüğüdür. Uygulama sorunlarının kaynağında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yok sayan ve bu yolla eşitsizliği derinleştirerek şiddeti besleyen politikalar olduğunu görüyoruz. Sorumluları acilen göreve davet ediyoruz.”