Kadının 9 saatlik ikinci mesaisi var
Salgının etkisine ilişkin yapılan araştırma çalışan kadınların günlük dokuz saatinin ev işleriyle geçtiğini gösteriyor. Verilere göre toplumun yüzde 54’ü çalışmıyor, çalışan kesimin 5’te 1’i ise sigortasız.
Dilara ŞİMŞEK
Yaklaşık 2 sene önce dünyayı etkisi altına alan ve beraberinde radikal değişiklikler getiren Covid-19 ile ilgili yeni bir araştırma yayımlandı. Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye ve KONDA Araştırma ortak bir çalışmaya imza atarak ‘Pandemide Evde Bakım ve Zaman Kullanımı Araştırması’nı gerçekleştirdi.
Araştırmaya göre toplumun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor, her 5 kişiden 1’i 60 saatten fazla çalışıyor, ev yükü kadınların omzunda.
Araştırma kapsamında 32 ilin 99 ilçesinde 2 bin 523 kişiyle yüz yüze görüşüldü. 18 yaş ve üzeri nüfusun ev içi işlerin, evde bakım hizmetlerinin pandemi öncesi ve pandeminin farklı dönemlerindeki verilerini ortaya kondu. Çalışmada öne çıkan bulgulardan birisi de salgın sürecinde iş yüklerinin dikkat çekici şekilde artması oldu.
Rapordan bazı başlıklar şöyle:
•Nüfusun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor: Toplumda işgücüne dâhil olanlar toplumun yarısından daha az.
•İstihdamda olanların yüzde 85’e yakını ofise-fabrikaya-işyerine gidiyor: Pandemi döneminde evde çalışma veya dönüşümlü olarak ev ve işyerinde çalışma sistemine geçenlerin sayısı arttı.
•Toplum haftada ortalama 48 saat çalışıyor: Her 5 kişiden 1’i ise 60 saatten daha fazla çalıştığını söylüyor.
•Ev işi ve bakım emeği yükü kadınların omzunda: Kadınların yüzde 67’si ev işlerini tek başına yaparken evli kadınların yüzde 75’i ev işlerini tek başına yapıyor. Kadınların daha fazla yaptığı şeyler ise ev işleri. Pandemide kadınların yüzde 75’i daha çok temizlik, yüzde 74’ü daha çok yemek yapmış. Erkekler arasında bu oranlar sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 19. Çalışan kadınların bir gününün 9 saati ev işleri ve iş ile geçiyor.
•Çalışanların 5’te 1’i sigortasız: Eğitim seviyesi azaldıkça sigortası olmayanların oranı artıyor.
•Her 10 öğrenciden 1’i online eğitime katılamadı: Pandemi döneminde eğitim konusunda kurumların ve bireylerin bu duruma hazırlıksız yakalanması nedeniyle online eğitim alması gereken her 10 öğrenciden 1’i bu sürece dahil olamadı.
•Her 5 kişiden 1’i pandemi zamanında işten çıkarıldı/işini bıraktı: Pandemi dönemi işten çıkarılanlar ve işi bırakmak zorunda kalanların toplumun yüzde 20’sini oluşturdu.
YAŞAM DAYANILMAZ HALE GELDİ
Sosyolog Hatice Özhan ise salgın hastalıklar ve savaş durumlarında eşitsizliğin daha da derinleştiğine dikkat çekti.
Hatice Özhan - Sosyolog
Pandeminin yükünün kadınların omzuna yüklendiğini söyleyen Özhan, şöyle konuştu: “Okullar tatil edildi çocuklar evde kaldı. Annelerin özel alanındaki sorumluluğu ve kamusal alandaki sorumluluğu üst üste bindi. Kadınlar hepsini tek başına yapmak zorunda kaldı. Artan yeni sorumluluklar kadınların dayanılır olmayan yaşam koşullarını daha da dayanılmaz hale getirdi. Kadınların omzunda artan bu yük ağır psikolojik tahribatı ortaya çıkardı. Sorunları tespit ederken çözüm önerileri de beraberinde gelmeli."