İŞKUR aracılığıyla 2020’de kamu kurumlarında işe alınanların yalnızca yüzde 29’unu kadınlar oluştururken bu oran geçen yıl yüzde 24’e düştü. Bu yıl tablo daha vahim. Yılın ilk 5 ayında bu oran yüzde 18’e kadar geriledi.

Kadının işgücüne katılımına karşılar
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Kadınların istihdama katılım oranında AB ve OECD ülkeleri ortalamasının çok gerisinde kalan Türkiye’de, iktidarın kadınlara bakışı resmi verilere de yansıdı. İŞKUR aracılığıyla kamuda işe yerleştirilen kadınların oranı yıllar itibarıyla giderek eridi.

2020 yılında İŞKUR aracılığıyla kamuda 35 bin 185 yurttaş işe yerleştirildi. 2020 yılında kamuda işbaşı yapan 35 bin 185 işçiden 10 bin 237’sinin kadınlardan oluştuğu bildirildi. Kamuda işe yerleştirilen kadınların oranı yüzde 29’da kaldı.

ORAN GİDEREK ERİDİ

İŞKUR’un 2021 yılında kamuda işe yerleştirdiği toplam kişi sayısı 24 bin 83’e düştü. Kadınların istihdamı hemen her yıl olduğu gibi 2021 yılında da erkeklerin çok gerisinde kaldı. 2021’de kamuda işe giren 24 bin 83 kişiden yalnızca 5 bin 974’ünü kadınlar oluşturdu. Kadınların kamuda işe yerleştirilen genel toplam içindeki oranı yalnızca yüzde 24 oldu.

İş yaşamında kadınları yok sayan anlayışın doğurduğu sonuçlar, bu yılın istihdam verilerine de yansıdı. Ocak ve mayıs aylarını da içeren yılın ilk beş ayına yönelik veriler, dramatik tabloyu gözler önüne serdi. Buna göre, toplam bin 260 kişinin kamuda işe yerleştirildiği ocak ayında, işe yerleştirilen kadın sayısı sadece 179 oldu.

OCAK-MAYIS DÖNEMİ DİPTE

Verilere göre, bu yılın ilk beş ayında toplam 6 bin 84 yurttaş İŞKUR aracılığıyla kamuda işe yerleştirildi. İşe yerleştirilenlerin 4 bin 987’si erkek, bin 97’si ise kadınlardan oluştu. Toplam sayı içinde kadınların oranı, yüzde 19 ile en düşük seviyeyi gördü.

kadinin-isgucune-katilimina-karsilar-1034658-1.

KİMİ İLLERDE ORAN ÇOK DAHA DÜŞÜK

Bağımsız bir grup araştırmacı tarafından hazırlanan Eşitsizlik Bülteni’ne göre, kadın istihdam oranı, Eşitsizlik Bölgesi illerinde çok düşük. ‘Eşitsizlik Bölgesi illeri’ arasında Adıyaman, Ağrı, Iğdır Diyarbakır ve Urfa gibi 16 kent yer alıyor. Bu illerinin ağırlıklı olduğu bölgede kadın işsizlik oranı ortalaması yüzde 18,8. Diğer bölgelerin ortalaması ise yüzde 13,6. Yani kadın işsizlik oranı da Eşitsizlik Bölgesi illerinde çarpıcı biçimde yüksek.

KAMU KURUMLARI DA KADINLARI YOK SAYDI

Bakanlıklardaki personelin cinsiyetlerine göre dağılımı da vahim tabloyu ortaya koyuyor. 2021 yılı itibarıyla yalnızca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki kadınların oranı yüzde 57,4 ile erkeklerin oranından yüksek oldu. Diğer bakanlıklarda çalışan kadınların sayısı erkek sayılarının yarısına dahi ulaşamıyor. İçişleri Bakanlığı’ndaki 543 bin 261 çalışanın yalnızca yüzde 8’ini kadınlar oluşturuyor.