Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin ardından Meclis’te gerici ve kadın düşmanı görüş üstünlük sağladı. 28 Mayıs’taki seçim için oy kullanma çağrısı yapan kadınlar “2’nci tur kadınlar için hayati öneme sahip” dedi.

Kadınlar 2. turda karanlığı yırtacak

İlayda KAYA

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin sandık sonuçlarının ardından tarihin en gerici ittifakı meclise girdi. Cumhur İttifakı’nda yer alan gerici ve kadın düşmanı HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nden milletvekillerinin de mecliste bulunması tepkiyle karşılandı. Laiklik çağrısı yapan kadınlar, “İkinci tur kadınlar açısından hayati önem taşıyor. Pes etmeyeceğiz” dedi.

Yurttaşlar önceki gün 13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili genel seçimi için sandık başına gitti. Seçimler ikinci tura kaldı. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddeti Önleme yasasının kaldırılması, zinanın suç olması, karma eğitimin zorunlu olmaması yönünde açıklamaları olan HÜDA PAR ile Yeniden Refah Partisi’nden milletvekillerinin meclise girmesiyle gerici görüş üstünlük sağladı. Sağcı meclisin kadınların yaşam haklarına karşı tehdit oluşturduğuna dikkat çeken kadınlar, laiklik vurgusu yaptı. Kadınlar, BirGün’e yaptıkları açıklamada “İkinci tur kadınlar açısından hayati önem taşıyor. Pes etmeyeceğiz. Kadınların direnci ve umudu asla bitmeyecek” dedi.

UMUDUMUZ VAR

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadınların yaşam hakkı için 2’nci turda sandık başına gidilmesi yönünde çağrı yaptı. Canan Güllü "Bu seçimde iktidarın 50’nin altına düşmesi ve seçimin 2’inci tura kalması iktidarın kazanamadığını gösteriyor. Kadınlar kendi üzerine düşeni yapacaktır" dedi. Mecliste sağcı görüşün bir üstünlük yarattığına dikkat çeken Güllü, “HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin görüşlerine katılmıyoruz. Onların bulunması kadınların kazanımlarıyla birlikte ülke kazanımlarını da yok sayacak, laiklikten geri adım atılabileceğini düşünüyorum. Bu dönem içindeki parlementer görüntü de bunu gösteriyor. İslami yönleriyle muhafazakarlığı getiren ve kadının insan haklarına aykırı tarzda bulunan erkekler var. Eril bir meclis görüyoruz. 2’nci turda kadınlar bunu dikkate alarak sandık başına gidecektir. Türkiye’nin bütünlüğünde laikliğe karşı çıkan, kadınları domuz bağıyla katledenlerin olduğu bir meclis oluşuyor. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor” dedi.

Canan Güllü, kadınları 28 Mayıs’ta sandığa gitmeleri yönünde uyardı. Güllü, “Siyaset üstü durduk ama bu dönem parlamentodaki görüntü buna izin vermiyor. Sokaklarda yürümemizi engelleyen, kadınları gizlice kameraya alan, kadını birey olarak görmeyen zihniyeti destekleyen bir zihniyetin iktidara taşınması ve arkasında kitlelerin olduğu bir dönemdeyiz. Kadınlar, 2’nci turda bunu önleyebilecek bir iradeye sahip. Umudumuz var. Eğer kadınların yaşam haklarını kazanmak istiyorsak, ülkenin sokaklarında eşit bir birey olarak gezmek istiyorsak, vatanımıza sahip çıkmak istiyorsak tekrar sandığa gidip oy vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

***

CUMHUR İTTİFAKI GİDECEK

SOL Feminist Hareket’ten Gizem Gül ve Dilara Kurtuluş da şunları kaydetti: “Memleketimiz on yıllardır dinci-gerici-milliyetçi kodlarla bezenmiş iktidarların elinde. AKP-MHP iktidarı da, kadınlar başta olmak üzere tüm memleketi karanlığa sürüklemeye çalışıyor. Bu seçimde Taliban ittifakı varlığını kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamını hedef alarak sürdürmeye çalışıyor. Gerici iktidar, HÜDA PAR ve Yeniden Refah gibi sicili ve ağzı kirli odaklarla ittifak yaparak; memleketi uçuruma sürüklüyor. Lakin AKP iktidarı dönemi başta olmak üzere, kadınlar on yıllardır direniyor. Kazanılmış hakları ve daha fazlası için meydanları, sokakları, geceleri bırakmıyor. Dün olduğu gibi bugün de karşılarında biz varız. Türkiye zor günlerden geçiyor. Dinci, gerici, milliyetçi ortaklık geleceğimizi karartmak için pusuda bekliyor. Bizler, ülkenin kaderini nefesi tükenmiş, adım atmaya mecali kalmamış, nefret dolu bir güruha bırakacak değiliz. Dün, bugün direndik, yarın da direnmeye devam edeceğiz. Şimdi yine yan yana gelmeye, omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Tayyip Erdoğan, bil ki seni göndereceğiz, kadınlar gönderecek.” SOL Feminist Hareket’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da “Tüm pislikleriyle örgütlenmiş karanlığa teslim etmeyeceğimiz bir memleket var. Kadınların mücadelesi, direnci ve umudu asla bitmeyecek. Gideceksin Erdoğan, mücadeleye devam" denildi.

***

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

EŞİK Avukatı Hülya Gülbahar da HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin meclis düzeyinde politika yapmalarını eleştirerek özetle şu ifadeleri kullandı: “Kadın karşıtı dalgaya karşı kadınlar açısından daha güçlü bir meclis oluşturulması hayati bir önem taşıyordu. Bu partiler, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik nefretini seçim kampanyasında da sürdürmüşlerdi, sözleşmenin kökünü kazımak istemişlerdi. 6284 sayılı şiddet yasasının kaldırılmasını da sürekli olarak gündemde tuttular. Kadınların, eğitim hakkından miras, boşanma, nafaka ve diğer tüm temel haklarına kadar karşılar. Aynı şekilde çocuk istismarcılarına af isteyen, çocuklarla cinsel ilişki yaşı belirleyen partiler. Dolayısıyla kadınları ve kız çocuklarını çok zor bir meclis bekliyor ama biz bu sonuçlar için hazırlıklıydık. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak bu zihniyetteki partilerin meclis düzeyinde politika yapıyor olmaları zaten kadınlar açısından başlı başına tehdit olacaktı ve nitekim bu öngörümüz gerçekleşti. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Bu nedenle 2’nci tur seçimleri kadınlar açısından kelimenin tam anlamıyla hayati bir önem taşıyor. Bu 15 günü iyi değerlendirmeliyiz.”