Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde ülkenin dört bir yanında bir araya geldi. Meydanlarda işsizliğe, yoksulluğa, artan erkek devlet şiddetine, cezasızlık politikalarına itirazlar yükseldi. Kadınlar “Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız. Değiştirecek gücümüz var” diye haykırdı.

Kadınlar 8 Mart öncesi sokağa çıktı: Değiştirecek gücümüz var!

HABER MERKEZİ

Kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle erkek egemenliğe, iktidarın baskısına, ayrımcı politikalarına ve yoksulluğa karşı ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktı. Yaklaşık 20 kentte meydanlar kadınların “Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız” sesleriyle yankılandı.

Meydanlarda İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması talebi öne çıkarken emek sömürüsüne, işsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, artan erkek devlet şiddetine, cezasızlık politikalarına ve savaşa karşı itirazlar da yükseldi.

İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla Büyük Kadın Buluşması gerçekleşti. Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen binlerce kadın, “Değiştirecek gücümüz var” dedi.

8 Mart Kadın Platformu adına Türkçe ve Kürtçe okunan açıklamada kadın cinayetlerine, savaşa ve ekonomik krize dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Özgürlüğümüz, hayatlarımız, haklarımız için, kadın kurtuluş mücadelemizi büyütmek için bir aradayız ve bir arada olmaya devam edeceğiz. 2022 yılına girdiğimizden beri erkekler en az 64 kadını katletti. Cezasızlık politikasıyla kadın düşmanlarının önü açılmakta; kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamlar artmaktadır. Bir kere daha haykırıyoruz kadın cinayetleri politiktir. Ekonomik krizle beraber enflasyon oranları artmış; temel ihtiyaçlarımız başta olmak üzere her ürüne zam gelirken, barınma, ısınma, beslenme gibi en temel haklar dahi kısıtlanmıştır. Bu zam fırtınası içinde biz kadınlar krizin en ağır koşullarına maruz kalıyoruz. Rus emperyalizminin ve NATO’nun Ukrayna, Donetsk ve Lugansk üzerinde kurduğu haksız savaş politikalarını ve işgali kabul etmiyoruz. Zorunlu göçe maruz kalan kadınların, çocukların nelere maruz kaldığının en yakından tanıkları olarak bu savaş çığırtkanlığına karşıyız.”

kadinlar-8-mart-oncesi-sokaga-cikti-degistirecek-gucumuz-var-988341-1.

Sendikalaştıkları, ağır çalışma koşullarına ses çıkardıkları için işten çıkarılan Farplas'ın kadın işçileri de taleplerini Kadıköy'den haykırdı.

Ankara’da kadınlar Anıtpark’ta buluştu. Kadınlar dövizleriyle, sloganlarıyla iktidarın halkı yoksullaştırma politikalarından da savaştan da en çok kendilerinin etkilendiğine dikkat çekti.

“YÜRÜYÜŞ, KADINLARA UMUT VERİYOR”

Bu sene 20’ncisi düzenlenecek Feminist Gece Yürüyüşü’nde on binlerce kadın bir araya gelecek. 20. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Komisyonu, kadınlara şu çağrıyı yaptı:

“Bu yıl 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün 20’nci yılı. Yaklaşık 50 kadının başlattığı bu yürüyüşe artık her yıl en az 40 bin kişi katılıyor ve hatta başka şehirlerde de düzenleniyor. 19 yıldır biz İstiklal Caddesi’nde, bu şehrin sokaklarında patriyarkaya, heteroseksizme, cinsiyetçiliğe, milliyetçiliğe, savaşa, homofobiye, transfobiye karşı yürüyoruz. Tüm kadınlara ve LGBTİ+lara, hepimize mücadeleye devam etme gücü ve umudu veriyor. Haklarımıza, hayatlarımıza, İstanbul Sözleşmesi’ne, kadınların nafaka hakkına yönelik saldırılar devam ederken biz sadece haklarımıza yönelik saldırılar bitene kadar değil feminist bir dünya kurana kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

8 MART TAKVİMİ

8 Mart akşamı gerçekleşecek Feminist Gece Yürüyüşlerinin toplanma yeri ve saatleri şöyle:

>> İstanbul: 19.30 / Taksim

>> Ankara: 19.30 / Madenci Anıtı

>> İzmir: 20.00 / Alsancak Eski Leman Kültür (Çelebi önü)

>> Antalya: 19.00 / Üçkapılar

>> Çanakkale: 19.30 / Golf Çay Bahçesi

>> Denizli: 18.30 / Atatürk Parkı

>> Mersin: 19.30 / Kushimoto Sokağı

>> Aydın: 19.30 / Sevgi Yolu

>> Bursa: 18.00 / Fomara Meydanı

>> Edirne: 17.00 / Saraçlar Caddesi PTT önü