Öğretim görevlisi Emek Yıldırım Şahin, taşradaki kadın akademisyenlerin sorunlarıyla ilgili olan araştırmasını anlattı

Kadınlar akademide de mobbinge uğruyor

HABER MERKEZİ

Akademisyen Emek Yıldırım Şahin’in, ‘Bir Taşra Hikâyesi Daha: Taşra Üniversitesinde Kadın Akademisyen Olmak’ adlı araştırması, taşrada görev yapan kadın akademisyenlerin yaşadığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmanın sahibi Emek Yıldırım Şahin, taşradaki kadın akademisyenlerin deneyimlerini BirGün’e anlattı.

İktidarın, ‘Her ile bir üniversite’ politikası ile Türkiye’nin 81 kentinde üniversite açılmasının ardından akademisyen sayısı katlanarak arttı. Üniversite sayısının çoğalmasına rağmen akademideki kadın sayısının az olduğuna dikkat çeken Şahin, “Sayının azlığı Türkiye’de üniversite yaşamında kadınların yerini işaret eden cinsten” diye konuştu.

‘MAKBUL’ HANIMEFENDİ

Taşradaki kadın akademisyenlerin en temel ‘probleminin’ cinsiyetleri olduğunu belirten Şahin, “Taşrada kadın akademisyenler esasen ‘hoca hanım’dır ve ilk önce ‘makbul’ bir hanımefendi, ‘iyi’ bir eş ve ‘vefakâr’ bir anne olmalıdır. Taşradan ilk dışlanan kesim muhalif kadın akademisyenler. Muhalif kadın akademisyen yaşadığı ve çalıştığı yerde kendini var olan ilişki ağlarının ve akademik dinamiklerin dışında buluyor. Bu dışlanma biçimi kadınların her türlü mobbinge, baskıya maruz kalma olasılığını da yükseltiyor” dedi.

Kadın akademisyenleri, toplumsal cinsiyet rolleri açısından da değerlendiren Şahin, şöyle konuştu: “Taşrada yaşam kadınlar için baskıcı bir nitelik taşımaktadır. Taşranın kadınlar üzerindeki ilk etkisi yaşamlarında açıktan veya gizliden maruz kaldıkları gözetim ve denetim mekanizmalarıdır. Taşrada cinsiyet rolleri kesin çizgilerle belirleniyor. Bu olgunun en belirleyici özellikleri ise ataerkinin, geleneklerin, muhafazakârlığın ve hâkim bir yeknesaklığın varlığıdır. Bedeni, tercihleri ve özel yaşamı üzerinden bu iki zıt yüzün tüm yükünü ve suçunu kendisi çeker.”

Çalışmasının, ‘kadınların seslerine bir katkı sunmasını’ istediğini belirten Şahin, Merkez üniversitelerin tedrisatından geçen kadın akademisyen taşrada bin bir türlü zorlukla mücadele içinde” ifadelerini kullandı.