Puduhepa Dayanışma İçin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla  Berlin'de yapılan mitingde Türkiye'deki "İstanbul Sözleşmesi" ile ilgili tartışmalara tepki gösterildi.

Kadınlar Berlin’den ses verdi: İstanbul Sözleşmesi uygulansın

BERLİN/BİRGÜN

Puduhepa Dayanışma İçin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısıyla Berlin Oranien Platz’da düzenlenen mitingde İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara tepki gösterildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talebiyle yapılan eylemde Puduhepa, Göçmen Kadınlar Birliği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisi, Destan, Cemevi’inden konuşmacıların yanı sıra Berlin Milletvekili Hakan Taş da söz aldı.

Yapılan Türkçe, Kürtçe ve Almanca konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi‘nin tam olarak uygulanması durumunda kadına dönük şiddetin büyük ölçüde azalabileceğine dikkat çekildi. Sözleşmenin uygulanmasının sık sık ihlal edildiğini belirtildi. Kadınların uzun yıllar vermiş oldukları mücadele sonucunda elde ettikleri güvenceleri kapsayan sözleşmenin tereddütsüz uygulanması gerektiği vurgulandı. AKP-MHP ve diğer gerici odaklar tarafından sözleşmenin iptal edilmesi girişimlerine karşı sessiz kalınmayacağı ve izin verilmeyeceği dile getirildi.

Miting boyunca: “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Bağır bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun!”, “Sözleşmeyi uygula kadını yaşat!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!” gibi sloganlar atıldı.

Dünya’nın birçok ülkesinde kadınların ağır bedeller ödeyerek vermiş oldukları mücadele sonucunda 11 Mayıs 2011tarihinde İstanbul‘da imzalanan sözleşme başta can güvenliği olmak üzere kadınlara birçok güvenceler içeriyor. Sözleşme bu güne kadar 46 ülke tarafından imzalandı ve önemli bir bölümünde yürürlüğe girdi.