İktidar cephesinin İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesine yönelik açıklamalarına kadınlar hem sokakta hem de sosyal medyada ses yükseltti. AKP MKYK’si bugün sözleşmeyi görüşecek. Haklarının pazarlık konusu yapılamayacağını aktaran kadınlar ise “AKP’nin karanlığına teslim olmayacağız” diyor

Kadınlar bir kez daha seslendi: Haklarımız pazarlık konusu değil

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmek istenmesine karşı haftalardır eylemlerini sürdüren kadınlar, sosyal medyada ve sokakta seslerini yükseltmeye devam ediyor. Bugün AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) sözleşmenin feshedilmesine ilişkin toplantı yapılacak. Toplantıdan önce ise ülkenin dört bir yanında haklarına sahip çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin broşürler dağıttı. Pek çok kentte sokaklara, caddelere ve binalara dev pankartlar asıldı.

ANKARA'DA POLİS MÜDAHALE ETTİ

Dün Ankara ve Antalya’daki kadınlar “İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uygulansın, çocuk cinsel istismarının affı olmaz” diyerek bir araya geldi. Ankara Kadın Platformu’nun yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. Çok sayıda kadın gözaltına alındı.

İstanbul’da ise kadınlar, pek çok ilçede broşür dağıtmaya devam ederken Avcılar’da zincir eylemi, Ataşehir’de de oturma eylemi gerçekleştirdi.
Kadınlar dün sosyal medyada da #PazarlıkKonusuDeğil etiketiyle bir kampanya gerçekleştirdi. Binlerce kadın, sosyal medyada sözleşmenin pazarlığa açık olmadığını dile getirdi. AKP ve gericilere karşı ses yükselten kadınlar ile feminist örgütler tarafından yapılan paylaşımların bir kısmı şu şekilde oldu:

■ TMMOB’li Kadınlar: Yılların mücadelesi ile kazanılmış haklarımız pazarlık konusu değil. Hükümet İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeyi tartışmak yerine, uygulamayı planlamalıdır.

■ Kadınlar Birlikte Güçlü: AKP MYK İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı gündem yapmaktan vazgeçsin. Bunu ilan etsin. Hayatlarımız, haklarımız, İstanbul Sözleşmesi #PazarlıkKonusuDeğil

■ TTB-TÖK Kadın Çalışma Grubu: Sadece sözleşmenin iptali gündeminin ortadan kalkmasını değil, sözleşmenin devleti yükümlü kıldığı üzere eşitlik politikalarının geliştirilme ve uygulanmasını istiyoruz!

■ NAR Kadın Dayanışması: Eşit ve özgür bir yaşam için bu karanlığın karşısında durmaya devam edeceğiz!

KADINLAR KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAK

SOL Parti, yayımladığı kadın bülteninde kadınların köleleştirilmek AKP’nin güç kaybettikçe tabanındaki şeriatçı azınlığın desteğini almak için İstanbul Sözleşmesi’ne saldırdığına dikkat çekilen bültende, gerici karanlığıyla kadınların hayatını karartmak istediğine değinildi.
Bu gerici karanlığa karşı ayakta olduklarına vurgu yapılan bültende, şunlar dile getirildi: “Kadınlar, ülkenin dört bir yanında birlik ve mücadele içinde İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına izin vermeyeceğini ortaya koyuyor. Hayatımıza yönelen her tür saldırı ve şiddet karşısında asla bir adım geri atmayacağız. Birleşeceğiz, örgütleneceğiz bu karanlığı yeneceğiz. İstanbul sözleşmesinden geri çekilme yönünde karar verilirse ortaya çıkacak sonuçlardan AKP sorumlu olacaktır.”

SÖZLEŞME KALACAK SİZ GİDECEKSİNİZ

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın örgütleriyle birlikte CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. AKP ve gericiler tarafından hedef gösterilen İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Nazlıaka, “Sözleşme’yi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi kalacak! Siz gideceksiniz!” dedi.

***

‘Çatışma’ sürdü

İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’nin içinde yarattığı çatışma durmuyor. Türkiye gazetesi yazarı Süleyman Özışık, dünkü köşe yazısında, iktidar çevrelerinde sözleşmeye sahip çıkan AKP’li kadınlara yönelik sarf edilen söylemleri eleştirdi. “KADEM’e vuracağım diye AK Partili kadınların neredeyse tamamını ‘fahişe’ye benzetmek de neyin nesi?” diyen Özışık, ismini anmadan Abdurrahman Dilipak’a tepki gösterdi. Özışık, “CHP bile bugüne kadar davası için çoluğunu çocuğunu bir kenara atıp sokak sokak koşturan AK Partili kadınlara ‘Fahişe’ benzetmesi yapmadı” ifadelerini kullandı.