Muğla’da kurulması planlanan çimento fabrikasının ÇED raporu için açılan temyiz davasından olumlu karar çıktı. Projeye karşı mücadele yürüten Deştin Mahallesi’nde yaşayan kadınlar ise “mücadeleye devam” dedi.

Kadınlar çimento fabrikası istemiyor
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento şirketi tarafından yapılmak istenen fabrikaya karşı başta kadınlar olmak üzere yurttaşların direnişi sürüyor.

Projeye ilgili ise yeni bir gelişme yaşandı. Çimento fabrikasına verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından açılan davayı, Muğla 2. İdare Mahkemesi, önce dosyanın esaslarının incelenmesine sonrasında davanın süre aşımı yönünde reddine karar verdi. Karara karşı itiraz eden yurttaşlar, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 6. Dairesi ise mahkemenin verdiği süre aşımı yönünde reddi kararın bozulmasına ve dosyanın incelenmek üzere tekrar mahkemeye gönderilmesini belirtti. Karar bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından sevinçle karşılandı. BirGün olarak projeye karşı direniş yürüten Deştin Mahallesi’nde yaşayan kadınlarla konuştuk. Kadınlar tarafından yapılan ortak açıklamada, “Çimento fabrikası için on yılı geçen süredir mücadele sürüyor. Çimento fabrikasının konumu itibariyle ormanlık alanda bulunmasından dolayı birçok köyün geçim kaynağı olan hayvancılık, arıcılık, tarım, zeytin, mantar toplayıcılığı gibi birçok ekonomik faaliyet zarar görecek. Bundan dolayı ÇED raporunun bitmesine iki gün kala fabrikaya ruhsat verilmesinin ardından mücadelesini belediye önünde, fabrika alanında yapılan mitinglerle ve Bayır Mahallesi’nde kurulan direniş çadırıyla devam ettirdik. Aynı zamanda ÇED raporunda yakında yaşam alanlarının bulunmadığı zeytinlik alana yakın olmadığına dair iddialarına karşı dava açtık. Bilirkişinin geleceğine dair karar verilen davada mahkeme kararı bozmuş ve sebep olarak süresi geçmemiş olmasına rağmen zaman aşımına uğramıştır ibaresini kullanmıştır. Köylüler olarak sesimizi duyurmak adına Ankara ziyareti yaparak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve birçok milletvekiliyle görüşme yapıldı. Ayrıca 6 Kasım 2022 tarihinde yapılan Muğla ekoloji mitingiyle Muğla’daki yıkım projelerine karşı bir araya geldik ve isteklerimizi bir kere daha dile getirdik. 29 Kasım 2022 tarihinde Danıştay, ‘ÇED Olumlu’ kararının iptaline karşı açılan davanın zaman aşımı kararını bozmuştur. Bu kararın bozulmasıyla birlikte davanın bir üst mahkemeye taşınmasına ve davaya müdahil olanların temyiz istemlerinin kabulüne karar verilmiştir. Bölge halkı olarak hukuki ve eylemsel olarak mücadelemiz devam edecektir” denildi.

BİR AN ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKMALI

Öte yandan Menteşe Kent Konseyi yaptığı açıklamada ise, “Çimento fabrikasına ilişkin sürdürdüğümüz mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Fabrikanın şu anda yapımı devam ediyor. Bu yüzden bu proje için bir an önce yürütmeyi durdurma kararı çıkmalı ve yeniden bilirkişi heyetinin görüşü istenmelidir. Bu fabrikanın çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntılar ortada. Bu yüzden bu projeyi yaşam alanımızda istemiyoruz” denildi.