Kadınlar en çok Bornova’da eşit

Türkan ŞİŞOĞLU

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksine göre, eğitim kategorisinde ilk sırada 96 puanla Bornova yer aldı. Bornova Belediyesi de 3’ü başkan yardımcısı, 18’i birim müdürü olmak üzere kadın çalışanlara verdiği sorumluluk ve çalışan sayısı ile nüfusu 100 binin üzerinde olan 274 ilçe arasında 5’inci oldu. Yanındayız Derneği 2020 yılı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ni yayımladı.

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kanada Büyükelçiliği’nin desteğiyle hazırlanan araştırmaya göre Bornova, eğitim endeksi ve lisansüstü eğitimde 1’inci, üniversite mezunu sıralamasında 5’inci oldu. Eğitim, sağlık ve spor, ekonomik hayat ve kaynaklara erişim ile politik katılım ve karar alma süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerine uygunluklarının ölçüldüğü genel sıralamada ise 6’ncı sırada yer aldı.

Yedi belediye başkan yardımcısından 3’ünün, 33 müdürlükten ise 18’inin kadın bürokratlara emanet edildiği Bornova Belediyesi başta olmak üzere kamu kurumları ve siyasi partilerdeki toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılık araştırma sonuçlarına da yansıdı. Bornova, kadınların yönetim süreçleri ve siyasi çalışmalara katılımın ölçüldüğü “Politik katılım ve karar alma” kategorisinde altıncı, belediyede çalışan kadın sayısı sıralamasında ise beşinci oldu. n