Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkek şiddetine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı alanlara çıktı. Meydanlarda eşit işe eşit ücret talep edildi. Direnişin büyüyeceğini söyleyen kadınlar, Feminist Gece Yürüyüşü eylemlerinde açlığa, yoksulluğa, savaşa, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine ve gericiliğe boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Kadınlar, hep bir ağızdan “Değiştirecek gücümüz var” dedi.

Kadınlar engellere rağmen alanlara çıktı: Fotoğraflarla Feminist Gece Yürüyüşü

Kadınlar, ülkenin dört bir yanında meydanlarda, fabrikalarda hayatları ve hakları için polis ablukasında bir araya geldi. Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hep bir ağızdan “Değiştirecek gücümüz var” dedi.

Ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne haklarından, hayatlarından vazgeçmeyeceklerini; kendilerine dayatılmak istenen yasaklara, yoksulluğa, savaşa, cinayetlere, açlık, işsizlik ve gericiliğe boyun eğmeyeceklerini söyledi.

kadinlar-engellere-ragmen-alanlara-cikti-fotograflarla-feminist-gece-yuruyusu-989337-1.
(BirGün: Leyla Üzüm Koç)

Dün İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Çanakkale, Denizli, Mersin, Diyarbakır, Batman ve çok sayıda kentte gündüz mitinglerde, gece ise Feminist Gece Yürüyüşü eylemlerinde bir araya geldi. Ülke genelinde onlarca kadın gözaltına alındı.

feminist-gece-yuruyusu-989290-1.
(İstanbul-Depophotos: Cumhur Yetmez)

İstanbul’da binlerce kadın, kaymakamlığın eylem ve etkinlik yasağına rağmen Taksim’deki Sıraselviler Caddesi’nde buluştu. Eylemden saatler önce polisin Sıraselviler Caddesi abluka altına alındı.

feminist-gece-yuruyusu-989298-1.
(Fotoğraf-Depophotos: Cumhur Yetmez)

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Hükümet istifa” sloganları atan kadınlar, şiddete, tacize ve tecavüze karşı mücadele edeceklerini söyledi.

feminist-gece-yuruyusu-989299-1.
(İstanbul-Depophotos: Cumhur Yetmez)

Polis engeline karşın okunan basın açıklamasında, "Kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı saldırılar her taraftan yükselirken, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden nafaka hakkının gaspına, homofobi ve transfobiyi alenen örgütleyenlerden bizleri makbul kadınlar yapmaya çalışarak tüm ev ve bakım işlerini üstümüze boca edenlere, yoksulluğun ve savaşın faturasını bizlere çıkaranlara karşı mücadelemizi sürdürüyorsak, direniyorsak, umut edebiliyorsak feminizm sayesinde. Burada bugün toplanan, bugün dünyanın dört bir yanında toplanan feministler sayesinde" denildi.

feminist-gece-yuruyusu-989306-1.
(İstanbul-Depophotos: Mine Toz)

Bir grup kadın ise Cihangir Tel Sokak'ta kutlamalarını gerçekleştirdi.

feminist-gece-yuruyusu-989307-1.
(İstanbul-Depophotos: Mine Toz)

Ankara'da da Madenci Anıt'ı önünde toplanmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen kadınlar 16'ncı Feminist Gece Yürüyüşünü başlattı.

feminist-gece-yuruyusu-989317-1.
(Ankara-Depophotos: Çağlar Oskay)

Öldürülen hemcinslerini anan kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" sloganlarını attı.

feminist-gece-yuruyusu-989319-1.
(Ankara: Depophotos)

Antalya'da Feminist Gece Yürüyüşü için Üç Kapılar'da toplanan kadınlara polis müdahale etti. Polisin biber gazı kullanması sonucunda yaralanan bir öğretmen hastaneye kaldırıldı. Polisin müdahalesinde BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol ve bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

feminist-gece-yuruyusu-989320-1.
(Antalya-Depophotos: Halil Tekin)

İzmir'de de kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirdi. Kadınlar Alsancak Liman'dan, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürürken, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin diğer tarafından gelen grupla polis barikatını aşarak ÖSYM binası önünde buluştu.

feminist-gece-yuruyusu-989327-1.
(BirGün Ege)

Yapılan açıklamada, "Dinmeyen öfkemiz büyüyen dayanışmamız ile bugün Alsancak’ta ve dünyanın dört bir yanında feminist isyandayız" denildi.

,feminist-gece-yuruyusu-989328-1.
(BirGün Ege)

Kadınlar, haksızlıklara karşı Dersim'de de toplandı. Nafaka gaspına, cinsiyet eşitsizliğine, istismar affına, erkek şiddetine, eşit ücrete karşı ses çıkaran kadınlar, hakları için bir araya geldi.

feminist-gece-yuruyusu-989329-1.;
(Dersim-Ekmek ve Gül)

8 Mart için Diyarbakır'da toplanan kadınlar, eylemlerini polis bariyerlerine karşı sürdürdü. Haksızlığa, eşitsizliğe sesini yükseltti.

feminist-gece-yuruyusu-989333-1.
(Diyarbakır)