İstanbul Feminist Kolektif’in “Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor” isimli raporuna göre, nisanda iki kadın şiddet gördükleri erkekleri öldürdü. Rapor erkek şiddetini izlemeyip müdahale edenleri kapsıyor

‘Kadınlar hayatına sahip çıkıyor’ raporu yayımlandı: Özsavunma öne çıkıyor

İstanbul Feminist Kolektif (İFK), kendini korumak için erkekleri yaralayan, öldüren kadınlarla ilgili “Kadınlar Hayatlarına Sahip Çıkıyor” başlıklı Nisan 2015 raporunu yayımladı. Medyada yer alan haberler üzerinden hazırlanan rapor kendini korumak için erkekleri yaralayan, öldüren kadınları, devam eden davalar ve yargı kararlarını, konuyla ilgili eylemleri ve erkek şiddetini izlemeyip müdahale edenleri kapsıyor.

İFK’nin çetelesine göre, nisanda iki kadın erkekleri öldürdü, bir kız çocuğu bir erkeği yaraladı. Önceki aylarda iki erkeği öldüren kadınlar tutuklandı.


MEŞRU MÜDAFAA
>> Geçen şubat ayında Mete Yüksel‘in İzmir’de ölü bulunmasıyla ilgili soruşturmada yakalanan H., kendisine tecavüz etmek isteyen Mete Yüksel'i kendini savunmak amacıyla öldürdüğünü ifade etti. Sorgulaması yapılan H. ve olay günü yanında bulunan erkek akrabası N.A. 2 Nisan'da tutuklanarak adliyeye sevk edildi.

>> Urfa’da P. isimli kadın, dokuz yıllık kocası B.D.’yi yaklaşık sekiz ay önce öldürdü. Yapılan soruşturma sonucunda 10 Nisan'da diğer şüpheli M.Ç. ile yakalanan P., sorgunun ardından tutuklandı.

>> Bingöl'de hakkında kayıp ihbarı yapılan C.K. adlı erkek ölü bulundu. Soruşturma başlatılan olayla ilgili C.K.’nin evinde rastlanan kan izleri sonucunda karısı B. 14 Nisan'da gözaltına alındı. B., kocasını V. Y. isimli kişiyle birlikte öldürdüğünü söyledi. Bircan ve V.Y. tutuklanarak cezaevine konuldu.  

>> Konya’da 22 yaşındaki S., komşusu Hacı Sezen tarafından sürekli rahatsız ediliyor, tacize ve tehdide maruz kalıyordu. Beş aylık hamile olan S. kocasıyla Hacı Sezen'in tacizleri sebebiyle kavga etmesinin ardından ailesinin yanına döndü. S., bir ay sonra çadıra gelip silahla kendisini kaçırmak isteyen Hacı Sezen’i 17 Nisan'da av tüfeğiyle öldürdü. S. gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

>> Kocaeli'de 14 yaşındaki R., annesini döven babası İ.K.'yi 14 Nisan'da göğsünden bıçakladı. Yıllardır annesine ve tüm çocuklarına şiddet uygulayan babası bir gece eve gelip annesini dövünce artık dayanamayan R., annesini korumak için babası İ.K.'yi  yaraladı. İ.K. hayati tehlikeyi atlatırken, R. ise adliyede verdiği ifadenin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı.

***
Müdafaa davaları listelendi


İFK’nin raporunda devam eden meşru müdafaa davaları ve yargı kararlarına da yer verildi.

>> Diyarbakır’da öğretmen olan N., sürekli tacizine maruz kaldığı Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü 55 yaşındaki A.K.’yi 2013 yılında otomobille çarparak öldürmekten 14 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezaya dair gerekçeli karar 9 Nisan’da açıklandı. Mahkeme, “Olası kastla insan öldürme” suçundan ceza verildiğini ve ceza oranında üç kez indirim yapıldığını belirtirken, tacizi “haksız tahrik” saydı. Tacizlerinden usandığı için kendisine bir ders vermek amacıyla A.K. ile buluştuğunu ifade eden N., A.K.’ye, “‘Pislik herif kaç kişiyi daha taciz ettin? Hiç çocukları da taciz ettin mi?” diye sorarak korkutma amacıyla kurusıkı tabanca kullanmıştı.

>> Antalya’da tartıştığı eski sevgilisi Semih Al’ı bıçaklayarak öldüren S.’nin yargılanmasına devam edildi. S, önceki ifadelerinde Semih Al’ın kendisini rahatsız ettiğini, şiddet ve tacize maruz kaldığı için mahkemeye başvurduğunu, ancak  şikâyetini geri aldığını söylemişti. Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 8. duruşmasında S., Semih Al’ın annesini duvara çarpıp bayıltması üzerine kendisinin de korkup mutfaktan bıçak aldığını söyledi