Ege Üniversitesi Karikatür ve Mizah Topluluğu (EKAMİT), Maytap Dergisi’nin üçüncü sayısını çıkardı. Dergi kadrosunun büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

Kadınlar her şeyi başarıyor

Ekin Hilalci- Melisa Çubuk- Feyza Ermaniş- Selma Doğan

Gözde KOÇ

Ege Üniversitesi’nin en aktif ve en çok üyeye sahip topluluklarından biri olan Karikatür ve Mizah Topluluğu (EKAMİT), Temmuz ayında Maytap Dergisi’nin üçüncü sayısını çıkardı. Derginin tüm yazar ve çizer kadrosu EKAMİT’li öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca kadronun büyük bir çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Şu an dijital olarak yayınlanan dergi, üniversitelerin açılmasıyla birlikte basılı olarak da yayınlanacak.


Pandemi öncesinde derginin hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Maytap Dergisi editörü Feyza Ermaniş, “Pandemiden dolayı hazırlıklara ara vermek zorunda kaldık. Online olarak karikatürist Uğur Günel’le çalışma fırsatı bulduk. Günel’in büyük destekleri ve hevesli ekibimizle çok güzel işler başardık” diye konuştu. Pandeminin yorgunluğunu üzerinden attıklarını belirten Maytap Dergisi karikatüristi Ekin Hilalcı da, “Bu dönemde bir şeylere tutunmaya ihtiyacımız vardı. Çıkardığımız dergi bizi birbirimize kenetledi” dedi.

Kamuoyunda oluşan ‘Kadınlar mizah yapamaz’ söyleminin önyargı olduğunu düşünen Ekin Hilalcı, “Şu ana kadar gelen örnekler mizah bazında erkek egemen bir yapıda olabilir. İltem Dilek, Ayşen Baloğlu gibi bir sürü kadın çizer var, onları örnek alıyoruz. Olanak verildiğinde kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok” dedi. Kadınların mizah yapamadığına dair önyargının önüne geçebildikleri için çok mutlu olduğunu belirten Feyza Ermaniş de, “Nasıl karikatür çizilmesi ve nasıl mizah yapılması gerektiğine dair uzun süre çalıştık. Maytap dergisinin yüzde 95’i kadından oluşuyor. Kadınlar karikatür de çiziyor, mizah yapıyor da yapıyor” diye konuştu.

SEN KADINSIN, MİZAHTAN NE ANLARSIN

Ekipte cinsiyetçilik olmadığını söyleyen Maytap Dergisi mizah tasarımdan Melisa Çubuk ise, “Bir kadın olarak kamuoyunda oluşan kadın ve mizah algısına çok üzülüyorum. Türkiye’de ataerkil bir toplumda yaşadığımız için kadınlar arka planda oluyor. Mizahta da cinsiyetçilik hakim. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Biz yaptığımız mizahla var oluyoruz. Yaptığımız işle gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Küçük yaştan beri çizim yapan Maytap Dergisi çizerlerinden Selma Doğan, “Kamuoyundaki kadınların mizah yapamamasına dair önyargıyı yakın çevremde yaşadım. Topluluğa girmeden önce bir arkadaşım ‘Sen kadınsın, mizahtan ne anlarsın’ demişti. Mizah dünyasında birçok kadın mizah yazarı ve çizeri var. Gerçek şu ki, kadınlar her şeyi başarıyor” şeklinde konuştu.