Kadınlar iptal bekliyor

Haber Merkezi

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesi talebiyle açılan davada, Danıştay Başsavcılığı “kararın hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği” yönünde görüş bildirdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen ve aylardır kararlılıkla mücadele eden kadınlar, bu gelişmeyi sevinçle karşıladı. Kadınlar, şimdi yaşam haklarını tehdit eden bu hukuk dışı kararın iptalini bekliyor.

Meclis’te onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nden geçen yıl mart ayında gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılmış, çok tepki çeken karar yargıya taşınmıştı. Danıştay 10. Dairesi, yürütmeyi durdurma talebini reddederken, bu karara yapılan itirazlar da kabul edilmemişti. Bunun üzerine dosyanın esastan görüşülmesine geçilmişti.

YETKİSİ YOK

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Av. Lalezar Nergiz ile 12 kadın adına açılan davada, Danıştay Başsavcılığı adına Savcı Elmas Mucukgil, görüşünü Danıştay 10. Dairesi’ne iletti. Mucukgil, 6 Ocak tarihli görüş yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Anayasa’nın 87 ve 90’ıncı maddelerine dikkat çeken Mucukgil, Cumhurbaşkanı’nın uluslararası sözleşmelerden çekilme yetkisinin olmadığını, karara dayanak gösterilen 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de bu yetkiyi Cumhurbaşkanı’na vermediğini vurguladı. Usulüne uygun şekilde yürürlüğe konan uluslararası anlaşmaların yürürlükten kaldırılmasının da aynı usule tabi kılındığını kaydeden Mucukgil, bu nedenle yasa hükmünde olan uluslararası anlaşmaların kaldırılması ya da feshedilmesi için Meclis düzenlemesi gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili yaşanan bu önemli gelişme, aylardır sözleşme için kararlılıkla mücadelelerini sürdüren kadınları ve kadın örgütlerini sevindirdi. KADER’den yapılan açıklamada, “Danıştay Başsavcılığı'nın isabetli görüşü doğrultusunda, kadınların yaşam haklarının korunması için hayati olan İstanbul Sözleşmesi'nden hukuka aykırı şekilde çekilme kararının iptalini bekliyoruz” dendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise “Uluslararası sözleşmeden tek bir kişinin kararıyla çıkılamaz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz; anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygulatacağız” açıklaması yaptı.