Şebnem Şirin daha toprağa verilmeden bu kez Kocaeli’nde bir erkek, Seyhan Gözer’i katletti. Kadınlar isyan etti: Devlet erkek şiddetini teşvik ediyor! İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayanlar bu ölümlerden sorumlu.

Kadınlar isyanda

HABER MERKEZİ

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde önceki gün, kendisinden ayrılmak isteyen 23 yaşındaki Şebnem Şirin’i bıçakla öldüren Furkan Zıbıncı, çıkarıldığı mahkemede ‘tasarlayarak canavarca hisle öldürme’ suçundan tutuklandı. Şebnem Şirin dün gözyaşlarıyla toprağa verilirken ülkenin dört bir yanından kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni uygulaması gerekirken sözleşmeden çıktığını açıklayan hükümete tepki gösterdi.


6 SUÇTAN SABIKASI VAR

Olayın ardından kaçan Furkan Zıbıncı, polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmıştı. Cinsel istismar, gasp, trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi 6 suçtan kaydı bulunan Zıbıncı, emniyetteki işlemlerinin ardından dün sabah Denizli Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyeye girerken gazetecilerin ‘Neden öldürdünüz?’ sorusunu yanıtsız bırakan Zıbıncı, tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı. Zıbıncı, mahkemede verdiği ifadede, kadını tasarlayarak canavarca hisle öldürmediğini, çok alkollü olduğu için olayı hatırlamadığını, ilk olarak kadının kendisine bıçak savurduğunu iddia etti. Zanlı, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan Şebnem Şirin’in otopsisinde, vücudunda toplam 12 bıçak darbesi olduğu tespit edildi.

Şebnem Şirin’in cenazesi, cenaze töreni için Ulu Cami’ye götürüldü. Törene Şirin’in ailesi ve yakınları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bağımsız Milletvekili Teoman Sancar, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki de katıldı. Şirin’in annesi Pervin Tokat, “Ona kıyılır mı? Yavrum gitti, canım kızım gitti” diye gözyaşı döktü. Babası Halil Şirin ise tabuta sarılarak, “Kızım ölmedi, katledildi. Kime ne zararı vardı benim kızımın? Vicdansız, nasıl kıydın?” diyerek isyan etti. Cenaze, Güney ilçesinde toprağa verildi.

KADINLARDAN EYLEM

Cenaze töreninin ardından caminin yanında bekleyen yaklaşık 50 kadın, Şebnem Şirin ve erkekler tarafından katledilen tüm kadınlar için sessiz oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, “Az önce 5 dakika sustuk. Çünkü hep bağırdık. Bir kadın, bir kız kardeşimiz daha aramızdan eksilmesin istiyoruz. Çok üzgünüz” diye konuştu.

SÖZLEŞME UYGULANSAYDI...

Cinayete yurdun dört bir yanından tepki yağdı. Kadınlar ve kadın örgütleri, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan, kadınları korumayan, şiddet faillerini cezasız bırakan iktidarın bu cinayetlerdeki sorumluluğuna dikkat çekti. Feminist Avukatlar, “Devlet erkek şiddetini teşvik ettikçe kadınlar ölmeye devam edecek!” derken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, “Şebnem Şirin’i öldüren Furkan Zıbıncı’nın cinsel istismar dahil 6 suçtan sabıkalı olduğu ortaya çıktı. Cinsel istismar suçuyla ilgili etkin soruşturma yürütülmüş müydü? 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansaydı bugün Şebnem aramızda olabilirdi” açıklaması yaptı.

ALIŞMAYACAĞIZ!

Gıda mühendisi olan Şebnem Şirin’in öldürülmesiyle ilgili TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada ise şöyle dendi: “Pırıl pırıl genç meslektaşımız hayattan koparıldı. İstanbul Sözleşmesi hayata geçirilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır. Kadın cinayetlerine alışmayacağız!”

***

Bir kadın daha katledildi

Denizli’de katledilen Şebnem Şirin henüz son yolculuğuna uğurlanmamışken bir kadın cinayeti haberi de Kocaeli’nin Gölcük ilçesinden geldi. Ali Akbaba adlı erkek, kendisinden ayrılmak isteyen 44 yaşındaki kadın arkadaşı Seyhan Gözer’i takside tabancayla başından vurarak öldürdü. İddiaya göre Akbaba, Gözer’i hastaneye götürmek isteyen şoförün de başına silah dayayıp, “Burak, ölürse ölsün. Sen emniyet müdürlüğüne götür bizi” dedi. Taksiyle Gölcük İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giden Akbaba teslim oldu. İfadesi alınan taksici, “Belki hastaneye gitseydik kadın yaşayacaktı, adam bırakmadı” dedi.