Kadınlar kürtaj hakkı mücadelesinde ısrarcı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dominik Cumhuriyeti’nde kadınlar, uzun yıllardır kürtajın yasal olması için verdiği mücadelede, kongreyi yeniden masaya oturtmayı başardı. Ülkedeki milletvekilleri, hamileliğin tecavüz veya ensestin sonucu olması, kadının hayatı risk altında olması veya fetüsün kusurlu olması durumunda kürtaja yasal serbestlik tanınması yasasını oylamaya hazırlanıyor.

Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Luis Abinader, Ceza Yasaları kapsamında, belirli durumlarda kürtaja izin verecek şekilde değişiklik yapılmasına yönelik verdiği sözü tutacağını yineledi. Abinader, “Ücretsiz kürtaj konusunda değil, ancak gebeliğin sonlandırılmasına izin veren nedenler olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kürtajın her koşulda yasak olduğu ülkedeki kadınlar bu adımı olumlu karşıladı.

KADINLAR YILLARDIR MÜCADELE EDİYOR

Latin Amerika ülkesi Dominik’te, muhalefet ve aşırı sağcı muhafazakar kesimler arasında herhangi bir anlaşma sağlanamadığı için taraflar 2016'dan beri kürtaj konusunda çıkmaza girmişti.

Ülkedeki kürtaj yasağı, tecavüz ile ensest sonucu gebelikte ve kadının hayatının tehlikede olduğu durumlarda bile geçerli kürtaj yasalarının geçmişi 1884 yılına kadar uzanıyor. Bir önceki Cumhurbaşkanı Danilo Medina Sanchez yeni Ceza Kanunu’nun birkaç maddesine itiraz edip ülke tarihinde ilk kez kürtajın, belli durumlarda yasal olabileceği düzenlemeler yapılmasını önermiş ancak oylamadan olumsuz sonuç çıkmıştı.

Dominik'teki mevcut yasalarda, bir kadın kürtaj yaptırdığı gerekçesiyle suçlu bulunursa 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Kürtaj işlemini gerçekleştiren herhangi bir sağlık görevlisi de ise 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.