Kadınlar şiddete, ayrımcılığa, krize ve çocuk istismarına karşı 8 Mart’ta yurt genelinde meydanlara çıktı. Tüm coşku ve renkleriyle alanları dolduran kadınlar bir kez daha seslendi: Susmuyoruz, korkmuyoruz

Kadınlar meydanları doldurdu: Sokakların rengi isyan!

Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yurt genelinde eylem yapıldı. Eşitsizliğe, cinsiyet ayrımcılığına, şiddete ve çocuk istismarına ses çıkaran kadınlar meydanları doldurdu.

İstanbul’daki Feminist Gece Yürüyüşü öncesi Taksim Meydanı ve çevresi demir bariyerlerle çevrilirken, kadınlar ilk olarak Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde bir araya geldi. Kadınlar, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı, "Krize ve şiddete karşı isyandayız. Tüm dünyada ayaktayız” dedi.

Kadınlar akşam ise Taksim’de Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirmek için bir araya geldi. Polis, kadınları engellemeye çalıştı. Taksim Meydanı’nın İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla ablukaya alınmasının yanı sıra, İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün ara sokaklar da kapatıldı. Kadınlar buna rağmen geri adım atmayarak yürüyüşe geçti. Sıraselviler’de toplanan binlerce kadın, Taksim’in yasaklanmasına tepki olarak, “Keltoş kaç kaç kaç, kadınlar geliyor” sloganı attı. Kadınlar ardından Karaköy’e doğru hareket ederek Kabataş’ta trafiği durdurdu.

HAYATIMIZ İÇİN AYAKTAYIZ

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar da ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Başkent’te de alanlara çıktı. Kolej Meydanı’nda toplanan kadınlar, alkışlarla Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı. Trampet, gitar ve erbane çalan kadınlar dans edip, halay da çekti. Ankara Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında, kadın direnişlerinin tüm dünyayı sardığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Biz kadınlar hep birlikte emeğimiz, özgürlüğümüz ve hayatımız için ayaktayız.”

İzmir’de 8 Mart Kadınlar Günü, ilçelerdeki kutlamalarla başladı. Ardından da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, İzmir Kent Konseyi üyesi kadınlarla birlikte, kadınların hakları için düzenlenen yürüyüşe katıldı. Belediye bünyesindeki sporcular da, kadına şiddete karşı koştu.

kadinlar-meydanlari-doldurdu-sokaklarin-rengi-isyan-698313-1.

İTAAT ETMİYORUZ

Muğla'nın Datça ilçesinde yürüyüş düzenlenirken, Manisa’da da Kadın Platformu’nun çağrısıyla Manolya Meydanı’nda açıklama yapıldı. Kadınlar, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganını atarken, burada yapılan açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şubesi’nden Ayşe Dubaz şöyle dedi: “Doğum izinleri artırılmalı, 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalı, kapatılan kamu kreşleri açılmalı, Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır.”

Zonguldak’ta da kadınlar Madenci Anıtı’nda bir araya geldi ve açıklama yaptı. Kadınlar ardından Zonguldak Valiliği önüne kadar slogan atarak yürüdü. Rize’nin Fındıklı ilçesinde de kadın örgütleri basın açıklaması yaptı. Kadınların önü Emniyet ekiplerince kesildi ve taşınan dövizler kontrol edildi. Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 250 kadın dövizler taşıyarak yürürken, Artvinli kadınlar da yaptıkları basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekti. Diyarbakır’da da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP Kadın Meclisi ‘Kadınlar direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyor’ çağrısıyla İstasyon Meydanı’nda miting düzenlendi. Mitinge yoğun katılım gösteren kadınlar, “Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler politiktir” sloganları eşliğinde yürüdü. Adana’da kadınlar Adana Kadın Platformu'nun çağrısı ile Uğur Mumcu Meydanı’nda miting düzenledi. Kadınlar, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” ifadesini kullandı.

kadinlar-meydanlari-doldurdu-sokaklarin-rengi-isyan-698314-1.

Dersim'de kadınlar, 8 Mart eyleminde de Gülistan Doku'nun akıbetini sordu. Kadınlar, Gülistan Doku bulunana kadar mücadelenin devam edeceğini dile getirdi.

ÖYKÜ DE YÜRÜDÜ

Antalya'da lösemi tedavisi gören 5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı, ilk defa kalabalık ortama girerek, Antalya'da 8 Mart yürüyüşüne ailesiyle birlikte katıldı. Eylem Şen Yazıcı, şöyle dedi: “Kök hücre bekleyen hastalar için kampanyalar yaptık. Bu süre içerisinde gördüm ki kadınlar bir araya gelince, güçlü olunca gerçekten birçok şeyin üstesinden gelebiliyor."

kadinlar-meydanlari-doldurdu-sokaklarin-rengi-isyan-698315-1.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AKP'NİN MESAJINDA YOK

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla oluşturulan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadığına yönelik eleştiriler gündemdeki yerini korurken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart mesajında yalnızca “Devletin yükümlülükleri” vurgusunu yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Şefkati temsil eden tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü canı gönülden kutluyorum” dedi. Böylece AKP, İstanbul Sözleşmesi'ni görmezden geldi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise bu duruma tepki gösterdi: “İstanbul Sözleşmesini Avrupalılara dönük bir vitrin süsü gibi kullanıyorlar ama içeriğini tam ve eksiksiz olarak uygulamaktan imtina ediyorlar. Övündükleri, ilk imzacısı oldukları sözleşmenin adından dahi rahatsız oluyorlar.” Öte yandan 8 Mart için birçok kadın örgütleri ile siyasi parti açıklama yaptı.

-Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı: Kadınların güçlenmesinden, kendi hayatları ve bedenlerine dair karar vermesinden korkuyorlar.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Kadınların, örgütlü bir hak mücadelesi verdikleri düzende önünde hiç kimsenin duramayacağına inancım sonsuzdur.

-HDP: Kimsenin eşi, kızı, sevgilisi değiliz. Yaşamın ta kendisiyiz. Üreteniz, var edeniz, savaşa karşı barışı ilmek ilmek örenleriz. Bizi tanımayanlaracevabımız; dayanışmamızdır, birlikteliğimizdir, gücümüzdü.