İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, ‘Pandemi döneminde kadın’ raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Raporda, "Sağlık açısından alınması gereken önlemler şiddet uygulayanla, şiddete uğrayanı aynı mekânlarda kalmaya zorluyor. Bu durum kadınların ve çocukların şikayet mekanizmalarına ulaşmasını da engelliyor" denildi

Kadınlar, şiddet uygulayan kişiyle aynı evde kalıyor

HABER MERKEZİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, ‘Pandemi döneminde kadın’ raporunu dün açıkladı. Raporda, 11 Mart ile 11 Mayıs tarihleri arasında, kadınların yaşadıklarına dair çarpıcı tespitler ve bilgiler yer aldı.

Pandemi önlemlerinin, karantinanın ve evde kalma zorunluğunun kadın ve çocuğa şiddet tehlikesini artırdığının vurgulandığı raporda hak ihlalleri de sıralandı:

“Sağlık açısından alınması gereken önlemler şiddet uygulayanla, şiddete uğrayanı aynı mekânlarda kalmaya zorluyor. Bu durum kadınların ve çocukların şikayet mekanizmalarına ulaşmasını da engelliyor. Bu nedenle ev içi şiddetin arttığı ancak kayıt altına alınmadığı, dolayısıyla da bu şiddetle mücadele edilemediği zamanlar yaşıyoruz.”

Raporda söz konusu tarihler arasında 37 kadının erkekler tarafında katledildiği, 26 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği yer aldı. İhlallerin giderilmesi için de şu tespit ve öneriler açıklandı:

■ Pandemi döneminde ekonomik ve sosyal açıdan kadınlar güçlendirilmeli, herhangi bir düzenli geliri olmayan kadınlar tespit edilerek maddi destek sağlanmalı.

■ Kadınların ev içi şiddete uğramalarını engelleyici tedbirler alınmalı, başvuru mekanizmaları çoğaltılmalı.

■ Şiddet uygulayanlar hakkında gerekli cezai işlemler uygulanmalı mağdur ve fail aynı mekanlarda bırakılmamalı, bu şekilde davranan kolluk veya herhangi bir birim çalışanı hakkında da soruşturma açılmalı.

■ İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı.

■ Şiddete maruz bırakılmış ve evde de kalmak istemeyen kadınların sığınma evlerine başvuruları kabul edilmeli ve gerekirse karantina uygulanmalı.