Kadınlar şiddete itaat etmeyecek!
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne sayılı günler kala kadın dernekleri ve örgütlerinden art arda çağrı yayımlandı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) “Saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz” şiarıyla, 18-25 Kasım etkinlikler düzenleyecek.

KESK genel merkezinde yapılan açıklamada konuşan Döne Gevher, 25 Kasım programını Emine Şenyaşar ile dayanışmak için Şanlıurfa Adliyesi’ndeki nöbet ile başlatacaklarını kaydetti. Gevher, aynı hafta adalet arayışında bulunan kadınlarla buluşmalar gerçekleştireceklerini söyleyerek “Yıllardır kayıplarını arayan cumartesi insanları, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutsakların serbest bırakılması için adalet nöbetinde bulunan tutsak yakınlarıyla 25 Kasım vesilesiyle yerellerde buluşmalar gerçekleştirileceğiz” dedi.

Sosyalist Güç Birliği de bir açıklama yayımladı ve Ankara’da buluşma çağrısı yaptı. SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi, Devrim Hareketi ve Türkiye Komünist Hareketi'nden oluşan Sosyalist Güç Birliği tarafından yapılan açıklamayla, şiddete, gericiliğe ve yoksullaşmaya karşı eşit, özgür ve laik bir ülke için mücadele eden herkesi 26 Kasım Cumartesi günü saat 16.30'da Ankara Ulus Heykel önünde yapılacak buluşmaya davet etti. Açıklamada, “Yaşam hakkına, geleceğine, törpülenen tüm tarihsel kazanımlarına sahip çıkan kadınlar gericileri, sömürücüleri, kadın düşmanlarını bu ülkeden defedene kadar geri adım atmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

Ankara Kadın Platformu 25 Kasım Cuma günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda olacaklarını belirterek “Erkek ve devlet şiddetine karşı itaat yok isyan var demek için seni de çağırıyoruz” açıklamasında bulundu. Açıklamada konuşan Ece Türközü, devletin kadın kazanımlarını hedef alan hukuksuz uygulamalarla şiddetin faili durumunda olduğunu vurguladı.

***

EŞİTLİĞİ SOMUT HALE GETİRMELİYİZ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nü tarihe not düşen üç kadından Dominikli Mirabal Kardeşler’den biri olan Minerva Mirabal’in kızı Minou Tavarez Mirabal, İstanbul’da kadınlarla buluştu. Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelindi. Kadın ve siyaset başlıklı etkinlikte Ağrı Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner ve kader Genel Başkanı Nuray Karaoğlu konuşma yaptı.

62 yıl önce Trujillo diktatörlüğü tarafından katledilen Mirabal kardeşlerin mücadelesi anlatıldıktan sonra kürsüye çıkan Minou Tavarez Mirabal, "Dünyanın birçok konusunda kadınlar olarak tarihi feminist çizgiden yazıyoruz. Eşitlik ilkesini öyle somut hale getirmeliyiz. Demokrasinin ruhunu inşa edecek siyaset eşitlikçi siyasettir” dedi.