Ülkenin neredeyse her kentinden kadına yönelik erkek şiddeti ve cinayet haberleri geliyor. Kilis’te evli olduğu erkek tarafından darp edilen Fatime yaşamını yitirirken Bursa’da bir kadını yaralayan erkek ‘iyi hal’le tahliye edildi.

Kadınlar şiddetle baş başa bırakıldı

Seda BALMUMCU

Bursa’dan Tekirdağ’a, Adana’dan Erzurum ve Kilis’e kadar kadına yönelik erkek şiddeti ve bununla ilgili süren davalar, kara tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Kadınlar, kendisine şiddet uygulayan erkeklere karşı mücadele vermeye devam ederken katillerin yargılanması sürüyor. Yargı kararları ise cinayet faillerine cesaret verir nitelik taşıyor.

Kilis’te evli olduğu Mahmut Muhammet Özyer tarafından 1 hafta önce darp edilen Fatime Gül Özyer, yaşamını yitirdi. 27 yaşındaki Fatime Gül Özyer’in babası Ahmet Çetin, Mahmut Muhammet Özyer’in kızını daha önce de darp ettiğini öğrendiklerini söyledi. Kızının tehdit edildiğini de anlatan baba, “Korkudan bize söyleyememiş” dedi.

Tekirdağ’da boşanma aşamasında olduğu 29 yaşındaki Ayşe Aydın’ı yakarak öldürmeye çalışan Ekrem Aydın’ın müebbet hapsi istendi. Ekrem Aydın’ın son 2 yıl içinde defalarca şiddet uyguladığı Ayşe Aydın şikâyetçi oldu. Ekrem Aydın hakkında açılan davada, Ayşe Aydın, çocuklarını gerekçe göstererek şikâyetinden vazgeçti. Muratlı Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası olarak devam eden yargılamanın 8 Mart günü görülen karar duruşmasında Ekrem Aydın, 3 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar temyiz talebiyle İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi.

Kararın ardından Ekrem Aydın, 29 Mart’ta genç kadını yakarak öldürmek istedi. Hastaneye kaldırılan Ayşe A.’nın vücudunun yüzde 60’ında yanıklar oluştu. Ayşe Aydın 2,5 ay süren tedavisinin ardından taburcu edilirken Ekrem Aydın ise tutuklandı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın ardından Ekrem Aydın hakkında iddianame hazırlandı. Aydın hakkında, ‘tasarlayarak, canavarca kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan ise 7 yıla kadar hapis istemiyle Tekirdağ 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

KADINI YARALADI İYİ HALLE SALINDI

Öte yandan Bursa’da 28 Ocak’ta evli olduğu kadının annesi Fatma Muslu’yu katletmeye çalışarak yaralayan ve hakkında müebbet hapis cezası istenen Mert E., ‘iyi hal’ indirimiyle tahliye edildi.

Mert E.nin ‘kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davanın karar duruşması Bursa 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Mert E., üzerine atılı suçu kabul etmeyerek, Muslu’yu yaralamadığını iddia etti. Ardından söz alan Muslu ise şikâyetçi olduğunu belirterek, “Sanık yalan söylüyor. Olay benim daha önce anlattığım şekilde meydana gelmiştir. Sanığın en ağır cezayı almasını talep ediyorum” dedi.

Mahkeme heyeti, sanığın ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Ardından İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınan rapora dayanarak sanığın cezai ehliyetinin eksik olması, eyleminin teşebbüs aşamasında kalması ve duruşmadaki ‘iyi hali’ gerekçeleriyle ceza 8 yıl 4 aya indiren mahkeme, tahliye kararı verdi.

***

‘Seyredin, bir kadın cinnet getirdi’

Erzurum’da Gamze Köylü, hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı evli olduğu İsmail Köylü eve gelince sinirlenip eşyaları pencereden sokağa attı. Gamze Köylü, şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrı yaşadığı İsmail Köylü, hakkında mahkemeye başvurup uzaklaştırma kararı aldırdı. Polisin 24 saat nöbet tuttuğu eve gelen İsmail Köylü, uzaklaştırma kararını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Erkeğin eve geldiğini öğrenen Gamze Köylü, eşyaları pencereden sokağa attı. Eşyalarını attığı pencerenin önüne oturup bağıran Gamze Köylü, “Mahalle beni sessizliğimle tanırdı. Şimdi edepsizliğimle tanıyorlar. Ben niye cinayetlerin işlendiğini çok iyi anladım. Bak böyle olması gerekiyordu. Seyir var seyredin. Bir kadının cinnet getirmesi. İsmail Köylü yüzünden cinnet getirdi” diye tepki gösterdi.

İsmail Köylü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

***

Ölmemek için öldürdü

Adana’da Gülten E. isimli kadının, Osman E.’yi kendisini katletmeye çalıştığı için öldürdüğü iddia edildi. Önceki gün eve gelen Osman E., Gülten E.’ye saldırdı. Arbede devam edince, Gülten E. kendisini korumak için Osman E.’yi bıçakladı. Osman E., ağır yaralı olarak kaldırıldığı Kozan Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı ancak öldü. Gülten E. ise gözaltına alındı.