İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla kadınların 8 Mart kutlamasına kapatılan Taksim Meydanı ve İstiklal caddesi büyük bir polis ablukasına alındı. Meydana çıkışlar engelleniyor. kadınlar ise Sıraselviler Caddesi'nde toplanarak yürüyüşe başladı. Polisin 34 kadını gözaltına aldığı bildirildi

Kadınlar Taksim'de ablukaya karşı yürüdü, polis müdahale etti: 34 gözaltı

Her yıl 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nün yapıldığı Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla abluka altına alındı.

Taksim Meydanı ve çevresi eylem öncesi polis bariyerleriyle çevrilirken meydana ulaşım da engellendi.

FilmMor tarafından yapılan paylaşıma göre Taksim'deki 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nde polisin gerçekleştirdiği sert müdahalede 34 kadın gözaltına alındı.

Gözaltı anlarına ilişkin bazı görüntüler şöyle:

Meydandaki büyük polis ablukasına karşın kadınlar Sıraselviler Caddesi'nde toplanara yürüyüşe geçti. Dakika dakika gelişmeler şöyle:

21:30

kadinlar-taksim-de-ablukaya-karsi-yuruyor-698299-1.

Sıraselviler'den Taksim'e çıkmak isteyen kadınlara polisin müdahale ettiği ve çok sayıda kadının gözaltına alındığı bildirildi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in haberine göre, Sıraselviler Caddesi’nden Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen kadınlar polis barikatını zorladı. Çok sayıda kadın gözaltına alınarak, polis aracına bindirildi.

20:40

Sıraselviler'de başlayan Feminist Gece Yürüyüşü, polisin Taksim meydanı ablukası nedeniyle Katabaş'a yönlendi. Kadınlar Kabataş'ta yürüyüşlerini sürdürüyor.

20:20

Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu BirGün'e açıklamalarda bulundu. "Kaftancıoğlu şöyle konuştu: kadınları hapsetmekle kalmayıp meydanları da hapsediyorlar. Alanları, meydanları hapsederek, kısıtlayarak kadın mücadelesinin önüne geçemeyeceklerini görecekler. Herkese, her şeye rağmen kadınlar mücadelelerini alanlarda haykırıyorlar."

20:00

Kadınlar Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti.

kadinlar-taksim-de-ablukaya-karsi-yuruyor-698283-1.

19:35

Sıraselviler'i dolduran binlerce kadın böyle görüntülendi.

kadinlar-taksim-de-ablukaya-karsi-yuruyor-698282-1.

19:15

Sıraselviler'de toplanan binlerce kadın, Taksim'in yasaklanmasına teğki olarak, "Keltoğş kaç kaç kaç, kadınlar geliyor" sloganı atıyor.

18:45

Sıraselviler Caddesi'nde toplanan binlerce kadın Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

POLİS ABLUKASI

Bugün saat 11:00’den itibaren metronun Taksim istasyonu ikinci bir talimata kadar yolcu giriş ve çıkışına kapatıldı. Öte yandan Taksim- Kabataş ve tünel füniküler hatları da kapatılırken Şişhane durağı da (İstiklal ve 6.Daire giriş ve çıkışı ) ikinci bir talimata kadar yolcu giriş ve çıkışına kapalı olacak.

taksim-de-8-mart-icin-buyuk-abluka-698274-1.
Taksim Meydanı'nda atlı polisler de bulunuyor.

İBB’den yapılan açıklamaya göre, ulaşımla ilgili kararlar İstanbul Valiliği tarafından alınıyor.

Taksim ve çevresinde kapatılan yollar ise şöyle duyuruldu: Taksim Meydanı (Büfeler Önü)-İstiklal Caddesine bağlanan yol, Refik Saydam Caddesi’nden Asmalı Mescit Caddesi’ne giriş-çıkış, Ensiz Sokak-İlk Belediye Caddesi kesişimi, Balo Sokak-Turnacıbaşı Caddesi kesişimi, Sadri Alışık Sokak-Atıf Yılmaz Caddesi, Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Turnacıbaşı Caddesi, Meşelik Sokak ve Sadri Alışık Sokak’tan İstiklal Caddesi’ne gidiş istikameti, Yeni Çarşı Caddesi-İstiklal Caddesi kesişimi Taksim Tünel girişi İstiklal Caddesi istikameti.

Bunlara alternatif güzergahlar ise Gümüşsuyu Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Refik Saydam Caddesi, Sıraselviler Caddesi olarak belirlendi.

taksim-de-8-mart-icin-buyuk-abluka-698275-1.

Valilikten yasaklamalara yönelik olarak yapılan açıklama şu şekilde:

Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü en içten duygularımızla kutluyoruz.

Bu anlamlı ve güzel gün nedeniyle İstanbul'daki sivil toplum kuruluşlarınca 7-8 Mart 2020 tarihlerinde yapılacağı bildirilen bütün faaliyetlere Valiliğimiz ve kaymakamlıklarımız tarafından gerekli izinler verilmiştir.

Ancak bazı sivil toplum kuruluşları ve şahıslar tarafından sosyal medya yoluyla Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesinde, bugün saat 19.00'da etkinlik duyurusu yapılmaktadır.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin 2911 Sayılı Kanun çerçevesinde ilan edilen alanlar içerisinde olmaması nedeniyle akşam saatlerinde bu yerlere çıkan bütün yollar kapalı olacaktır.

KADIKÖY’DE MİTİNG

İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla pek çok kadın örgütü Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi önünde düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Renkli kıyafetleriyle, hazırladıkları dövizlerle, sloganlarla, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, krize, şiddete, savaşa, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı, “Krize ve şiddete karşı isyandayız. Tüm dünyada ayaktayız” dedi.

Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, grubun Kadıköy'den Taksim'e çıkacağı bilgisi de paylaşıldı.