Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kadına yönelik şiddeti “tolere edilebilir” bulmasını kadınlar, tolere etmiyor. İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünden seslenen KESK İstanbul Kadın Meclisi, “Derya Yanık'ı istifaya çağırdı.

Kadınlar tolere etmiyor: Derya Yanık istifa

YAREN ÇOLAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın pandemide kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir" düzeyde olduğunu söylemesinin ardından tepkiler devam ediyor. “Kadına yönelik şiddet tolere edilemez” pankartıyla İstanbul Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen KESK İstanbul Kadın Meclisi, Bakan Yanık’ı protesto etti.

Basın metnini okuyan KESK Dönem Sözcüsü Bircan Dağ, “Son 10 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı ülkemizde salgının süregeldiği 2020 yılında 300 kadın öldürülmüş, 171 kadının ölümü de şüpheli olarak kayıtlara geçti. Yine 2021 yılının ilk dört ayında ise 95 kadın cinayeti yaşanırken, 59 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti” diyerek tepki gösterdi.

KADINA DEĞİL DİYANETE SÖZ VERİLİYOR

İktidarın kadına yönelik gerici politikalarına dikkat çeken Dağ, “Salgın koşulları iktidarı kayyum politikasından vazgeçirmemiş, kayyumlar eliyle şiddete karşı oluşturulan kadın birimleri kapatılmış, kadın hizmetleri müdürlüklerine erkekler atanmış, belediye kreşleri kapatılarak pek çoğu Diyanete devredildi, kadın örgütlerinin çalışmaları dernekler yasası ile kısıtlandı. Bununla birlikte iktidarın hamleleri devam etmiş, TBMM’de kadına yönelik şiddete karşı kurulan araştırma komisyonunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü' ne aktif rol verilirken, kadın örgütlerine yine yer verilmedi” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!

Dağ sözlerine şöyle devam etti: “Yanık, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu' nda yaptığı sunumda; pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde, yani '' hoşgörülebilir'' olduğunu belirtti. Bakan Yanık bu sözleriyle iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha ortaya koydu. KESK'li Kadınlar olarak yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz; kadına yönelik şiddet politiktir''. Çözümü için kadınlarla birlikte etkin politikalar üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanması gereklidir. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından derhal vazgeçilmeli ve sözleşme tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanmalıdır. Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek “kadın ve eşitlik bakanlığı” kurulmalıdır.”

MÜCADELEYE DEVAM

“Yanık istifa” diye haykıran Dağ, “Bizler, ataerkil kapitalizmin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizlik son bulana dek mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz” dedi.