Kadınlar '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' günü yaklaşırken yurdun dört bir yanında sokağa çıktı. Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız" dedi. Ayrıca şubat ayında 28 günde 28 kadının öldürüldüğü, 12 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiği bildirildi.

Kadınlar Türkiye genelinde sokağa çıktı: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, yurdun dört bir yanında "Kadın Cinayetlerini Şüpheli Bırakmayacağız" diyerek sokağa çıktı.

Eylemlerin Ankara ayağında kadınlar, Kuğulu Park'ta şubat ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, 28 günde 28 kadın öldürüldü, 12 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Mart 2020’den bugüne kadar 303 kadın öldürüldü, 181 kadının ölümü ise şüpheli.

Kadınlar, eylemde, "Şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkaracağız", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız", "Rektörü de geleceğimizi de biz seçeceğiz" sloganları attı ve pankart açtı. Eylemde, kadınların Boğaziçi Üniversitesi protestolarına destek söylemleri, polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin uygulanması taleplerini yineledi. Eylemde, erkekler tarafından öldürülen kadınların isimleri tek tek okunarak, adalet sürecinin kadınlar tarafından takip edileceği bir kez daha vurgulandı.

kadinlar-turkiye-genelinde-sokaga-cikti-istanbul-sozlesmesi-ni-uygulatacagiz-849132-1.

"KADINLARIN YAŞAM HAKKINI KORUYAMIYORUZ"

Eyleme, bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiyken öğrencisi olan erkek tarafından öldürülen Ceren Damar'ın ailesi de katıldı. Damar'ın babası, "Kadınların en temel hakkını koruyamıyoruz" diyerek şöyle konuştu:

"Dünyanın dört bir tarafında kadınlar günü kutlanıyor. Kadınların ekonomik, siyasi, sosyal başarıları kutlanıyor. Biz neyi konuşuyoruz? Kadın cinayetleri, kadınlara yönelik şiddet, iftiralar, kadınların yaşam tarzına müdahale ve sayamayacağım birçok olumsuzluk... Dünya kadınların refahını konuşurken biz kadınların en temel hakkı yaşam hakkını koruyamıyoruz. Masum insanların elinde silah, bıçakla nasıl katledildiğini hep birlikte toplumun gözü önünde yaşadık."

"BENİM GÜLÜMÜ SOLDURDU, CANİNİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM"

Ayşe Karaman'ın annesi, kızının ölümünün şüpheli olmadığını, Özgür Tarhan tarafından öldürüldüğünü yineleyerek şunları söyledi:

"Yavrum şüpheli bir şekilde öldürülmedi. Özgür Tarhan denen o caninin kızıma damardan verdiği ilaçlarla öldü. Benim gülümü soldurdu, o caninin peşini bırakmayacağım. Sabırla bekliyorum, Özgür Tarhan rahat rahat yerinde oturmasın, ensesindeyim. Özgür Tarhan, hak ettiği cezayı alacak ben de bir gün rahatça uyuyacağım, ben daha 2 saatten fazla uyumadım."

(ANKA)