279 kadın örgütünün imzacısı olduğu TCK 103 Kadın Platformu, ‘çocuğa cinsel istismarın affı olmaz’ ve ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demek için ülkenin dört bir yanında bir araya geldi ve iktidarı uyardı: Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin

Kadınlar, ülkenin dört bir yanında tek ses: İstismar affından vazgeçin!

TCK 103 Kadın Platformu, ‘çocuk cinsel istismarı faillerine af girişimlerinden, İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü karalamaktan vazgeçin’ diyerek dün pek çok ilde meydanlara çıktı, basın açıklaması gerçekleştirildi.

279 kadın örgütünün imzacısı olduğu TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformu, ‘çocuk cinsel istismarının affı olmaz’ ve ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ demek için 30 ilde farklı saatlerde bir araya geldi.

Kadın örgütleri olarak çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103’üncü maddesiyle ilgili af girişimlerini kaygıyla izlediklerini belirtti. Affın 15 Temmuz’da meclis kapanmadan önce çıkacağının açıklanması üzerine kadınlar, meclis açık kaldığı sürece nöbete devam edeceklerini söyledi.

“İstanbul sözleşmesine karşı çıkmak şiddet uygulayan erkeklere teşvik, bütün kadınlara ise tehdittir” diye tepki gösteren kadınlar, şu açıklamalarda bulundu.

“Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı, ülke çapında yeterli sayıda kadın danışma merkezi, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ile şiddetle mücadelenin ulusal mekanizmasının yeterli sayı ve nitelikli destek kapasitesine ulaştırılmasını sağlayın.”

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-tek-ses-istismar-affindan-vazgecin-755438-1.

GÜNDEMDEN ÇIKARIN

Af girişiminin ise tamamen gündem çıkarılması gerektiğinin altını çizen kadınlar, “Devletin asli ve öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır” dedi ve ekledi: “Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gereken ama aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yuman tüm sorumlular cezalandırılmalı, kamu görevlileri ise görevlerinden alınmalı.”

kadinlar-ulkenin-dort-bir-yaninda-tek-ses-istismar-affindan-vazgecin-755439-1.


İSTİSMAR SUÇUNDAN SERBEST BIRAKILIP GÖREVİNE İADE EDİLDİ

Urfa’nın Bozova ilçesinde bir lisede müdür yardımcısı olan Ö.K.’nin geçen sene 14 yaşındaki B.T. isimli çocuğa cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle Urfa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada, Ö.K.’nin öğretmenlik yapmasında bir sakınca görülmedi.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan müdür yardımcısı Ö.K.’nin hâlâ aynı lisede görevine devam ettiği öğrenildi. Duruşmada da ifade veren Ö.K., saldırıyı kabul etmedi. Urfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu avukatları Ö.K.’nin tutuklanmasını talep etti ancak tutuklama kararı çıkmadı ve dosyanın duruşması ileri bir tarihe ertelendi.

‘ORUÇLUYDUM’ SAVUNMASI

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre müdür yardımcısı Ö.K.’nin savcılığa verdiği ifadede B.T.’yi tanımadığını, saldırıyı kabul etmediğini belirterek “Mayıs ayında biz oruçluyduk. Ramazan ayı olması sebebiyle de benim söz konusu eylemlerde bulunmam mümkün değildir” dediği öğrenildi.