Defne Kadın Kooperatifi, kırsaldaki dar gelirli kadınları üretime katarak güçlendiriyor. Kooperatif gönüllüsü Nesrin Deli, kadınların güçlendiğini ve özgüven kazandığını söylüyor.

Kadınlar üretime katılarak güçleniyor

DİLARA ŞİMŞEK

Hataylı kadınlar güçlerini kooperatifle birleştirdi. 2010 yılında dernek çatısı altında birleşen kadınlar, 2014 yılında ‘Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ adıyla yola devam ediyor. Kooperatif Başkanı Nesrin Deli, gelişim sürecini BirGün’e anlattı.

Üretim yapmak isteyen Hataylı kadınlar 2010 yılında küçük bir dernek çatısı altında birleşirken 2014 yılında organik üretim yapan kooperatif olarak yola devam etmeye başladı. 30 kadının ortak olduğu, dışarda ise ortak olmayan birçok kadın üreticinin yer aldığı kooperatif, kırsaldaki dar gelirli kadınları üretime katarak güçlendiriyor. Kooperatif Başjanı Deli, kooperatife katılımını şu sözlerle anlattı:

“2014’te bir kadın arkadaşım kooperatif kurduklarını, yedinci imzaya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Esnaf olduğum için esnaf kooperatiflerini biliyordum, ama üretim kooperatiflerini bilmiyordum. Kooperatifin neye hizmet edeceğini sordum ve kırsaldaki dar gelirli kadınları üretime katarak güçlendireceklerini söylediler. Bu yanıtı duyunca, hiç düşünmeden attım imzayı”

ÖZGÜVEN KAZANDILAR

İlk kez üretime katılan kadınların güçlendiğini ve özgüven kazandığını vurgulayan Deli, “Kadınlar kooperatife katıldığında ilk sordukları soru alacakları ücret oldu. Ancak girdikten sonra kazandıklarının sadece para olmadığını; eğitim, dostluk olduğunu, kendini bulduğunu gördüler ve özgüven kazandılar. Onlar da diğer kadınları teşvik etmeye başladı. Böylece büyüdük” dedi.

Deli, hedeflerinin Hatay’daki tüm üretici kadınları tek çatı altında toplayıp daha kaliteli üretim yapmak olduğunu söyledi. Kooperatif olma sürecinde çevreden olumsuz tepkiler aldıklarını kaydeden Deli, şunları aktardı:

“Çevre ‘bir şey yapacağınızı mı sanıyorsunuz, boş işlerle uğraşıyorsunuz’ derken erkekler ise eşlerine ‘sen oradan bana para mı kazandıracaksın, otur evinde yemeğini yap, kadın haddini bilecek’ diyordu.Bunlar kırılmaya ve değişmeye başladı. Herkesin artık bu ekonomik durumdan kaynaklı çalışması gerektiği anlaşıldı.”

KOLAYLIK TANINMIYOR

Kadınların üretime katılması için kolaylık tanınmadığını dile getiren Deli, kadınların üretime katılması için teşvikler olması gerektiğini dile getirerek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Kooperatifler vergiden muaf olmalı. Türkiye’yi kurtaracak tek şey üretim, bu da kadınların elinden geçiyor. Bu madalyonun bir yüzü; diğer yüzü, kadınlar güçlerinin farkına varabilmeliler. Kadın kooperatifçiliği deniliyor pozitif ayrım deniliyor ama asla bu resmiyette yok.”