Kadınlar iktidar ve gerici çevrelerin İstanbul Sözleşmesi’ni hedef almasına karşı harekete geçiyor. 5 Ağustos günü eylem çağrısı yapan kadınlar sözleşmeye dokunulmayacağı beyan edilene kadar nöbette olacaklarını açıkladı.

Kadınlar yaşam hakları için harekete geçiyor: Sözleşmeyi uygulayın

Haber Merkezi

AKP iktidarı ve gerici çevreler tarafından İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına karşı kadınlar harekete geçiyor. Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), sözleşmenin hedef alınması son bulana kadar nöbete geçtiklerini belirtirken Haklarımızdan Vazgeçmeyeceğiz, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula kampanya grubu ise 5 Ağustos günü Beşiktaş İskele Meydanı’nda buluşma çağrısı yaptı.

Eşik’in Türkiye’nin Sözleşme’yi imzalayan ilk ülke olduğunu belirttiği açıklamasında şunlar denildi:

SÖZLEŞME İNSAN HAKLARINA DAYANIR

“İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin son birkaç yıldan bugüne göz yumulan karalama kampanyalarının devlet tarafından da benimsendiği beyanlardan açığa çıkmıştır. AKP MYK toplantısında İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin görüşülmesi ve bazı tarihlerin telaffuz edilmesi bu resmiyetin son derece kaygı verici göstergeleridir. İstanbul Sözleşmesi kadınlara ve çocukların hayatlarını korumak için verilen bir sözdür ve bu sözden dönmek, günde en az 3 kadının öldürüldüğü, bilindiği kadarıyla yılda 28 bin 360 çocuk istismarının yaşandığı bir ülkede kadınları ve çocukları ateşe atmaktır.”

Sözleşmenin temel insan haklarına dayandığı ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi ve Sözleşmeye paralel iç hukuk düzenlemesi olan 6284 Sayılı Kanun’a karşı belli çevreler uzun süredir çarpıtılmış iddialar ileri sürmektedir. Bu iddialar kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılan asılsız, mantık dışı söylemlerdir.

Sözleşmenin felsefesini ve öngördüğü bütünsel politikayı oluşturan ana tema, hayatın tüm alanlarında kadın erkek eşitliğini sağlamaktır. Aileyi parçalayan asıl olgunun şiddet olduğu bu denli açıkken, şiddeti önleme amaçlı bir toplumsal metni yok etmeye kalkışmak aslında eşitlik fikrini yok etmeye yönelik bir hamledir. Bir kez daha hatırlatmak isteriz: Kadınların Kazanılmış Haklarından ve şiddetsiz bir hayat mücadelesinden asla vazgeçmeyecekler.”
26 Temmuz Pazar günü bir araya gelen Haklarımızdan Vazgeçmeyeceğiz, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula kampanya grubu ise “5 Ağustos, AKP MYK'sında İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin gündeme geleceği ifade ediliyor. Bir parti MYK'sında ülkedeki tüm kadınları ilgilendiren bir kararın verilebiliyor olmasına itirazımız var! 5 Ağustos Çarşamba günü, kadınların talebini bir kez daha yüksek sesle dile getirmek için, saat 19.00’da Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde buluşacağız” açıklamasını yaptı.

Ege’deki kadınlar da İstanbul Sözleşmesi için direnmeye devam ediyor: Marmaris Kent Konseyi Kadın Meclisi, bir açıklama yaparak, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye'nin geleceğine verilmiş bir söz olduğunu ifade etti.

***

İki kadının daha yaşamları çalındı

Niğde ve İstanbul’da iki kadın erkekler tarafından katledildi.

Niğde'de B.K. isimli bir erkek kendisinden ayrılan Süheyla Yılmaz’ın evine giderek öldürdü. B.K. o sırada evde bulunan Yılmaz’ın anne ve babasını da yaraladı. Büyükçekmece’de ise Derya Aslan isimli kadın boşanma davası açtığı Sami Aslan isimli erkek tarafından öldürüldü. Sami Aslan, çocuklarını gösterme bahanesiyle Derya Aslan’ı boş bir araziye götürerek öldürdü, ardından da kaçtı. Emniyet, Sami Aslan’ın bulunması için çalışma başlattı. Sami Aslan’ın “Daha öldüreceğim 2 kişi var” diyerek aileyi tehdit ettiği öğrenildi.