Kadınlar yoksulluktan yakındı
Fotoğraf: BirGün

Nisa KÜÇÜK

CHP Kadın Kolları, "Bize Katılın Ankara" projesi kapsamında dün 25 ilçede saha çalışması yaptı. Altındağ İlçesi'ndeki saha çalışmalarına katılan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınların sorunlarını dinledi. Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Nazlıaka, "Ankara, yasamanın, yürütmenin, yargının merkezidir. Cumhuriyet'imiz her geçen gün demokrasiden uzaklaştırılmakta. İşte tam da bu sebepten dolayı, ilk seçimde Cumhuriyet'imizi yeniden demokrasiyle taçlandıracağız. Ankara'daki örgütlü gücümüzle ülkemizin kaderini bizler değiştireceğiz” dedi. Nazlıaka’ya yaşadıklarını anlatan Ankaralı kadınlar ise “ekonomik yıkımdan” şikâyet etti.

CHP Kadın Kolları’nın çalışmaları kapsamında heyete yaşadıklarını anlatan Rana Nazlı, “68 yaşındayım. Bu yaşımda ayaklarımı uzatıp dinlenmem gerekirken çalışıyorum. Bir engelli çocuğa bakıcılık yapıyorum” dedi. Günde 9 saat mesai yaptığını anlatan Nazlı, “Bu bize reva mı? Her ay bin 300 TL kredi ödüyorum. Yediğimden içtiğimden kısar oldum. Yeri geliyor tek öğünle günü geçiriyorum. Mutfakta peynir varsa zeytin yok. Yaz geldiğinden bu yana yarım kilo meyve yememişimdir" ifadeleri kullandı.

Üç çocuğunun olduğunu söyleyen Fatmanur Kara da hayat pahalılığından yakındı. Kara, "Eşim asgari ücret alıyor. Kirayı çıkardığımızda elimize 3 bin TL kalıyor. Bu para da faturaların tamamını ödeyemeden elimizden uçup gidiyor. Çocuklara mama, bez alamıyorum. Yetmiyor. Ayın sonunu göremiyoruz. Kendimiz de çocuklar da sağlık beslenemiyor" diye konuştu.

İskitler Mahallesi'ndeki Şerife Dere de seslerinin duyulmasını istiyor. Çocuğunun işsiz olduğunu kaydeden Dere, "Kızım Ankara Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Bolu İl Özel İdaresi'nde işe girmişti. İşe gideli iki gün olmuştu ki yetkili birinin yeğenini işe almak için kızımı işten çıkardılar. Benim kızım Türkiye'nin en saygın üniversitelerinden birinden mezun ama torpili yok diye işsiz. Bu düzen artık değişsin" dedi.

CHP Kadın Kolları’na sorunlarını anlatan kadınlardan Zübeyde T. ise uzun süredir iş bulamadığını söyledi. Oğluyla tek başına yaşadığını anlatan Zübeyde T. "Evli olduğum erkek hakkında uzaklaştırma kararım var. Okullar açıkken bir okulda çalışıyordum ama şu an işsizim. Kiramı, elektriğimi, suyumu ödeyemiyorum. Ev sahibi evden atmaya çalışıyor. Ekmek istiyorum, kuru gıda istiyorum. Çok mu şey istiyorum?" dedi.