AB ve 12 ülke, Afganistan’da köktendinci Taliban yönetiminin kadınların STK’lerde çalıştırılmamasına yönelik kararını geri çekmesini istedi.

Kadınlara STK yasağına karşı Taliban’a çağrı: Kararı geri çekin
Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB), ABD, Kanada, Avustralya, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka, İtalya, Norveç, İsviçre ve Japonya, Taliban'ın Afganistan'da kadınlara sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışma yasağı getirme kararını geri almasını istedi ve kararın insani yardımları etkileyeceği uyarısında bulundu.

Taliban rejiminin kadınları hayattan koparan baskıcı politikaları devam ediyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile 12 ülkenin dışişleri bakanları, Taliban'ın Afganistan'da faaliyet gösteren yerel veya yabancı STK'lerin kadın personel çalıştırmasını yasaklama kararı hakkında ortak açıklama yaptı.

Söz konusu kararın insani yardıma ihtiyaç duyan milyonlarca Afganistanlının hayatını tehlikeye attığının belirtildiği açıklamada, Taliban'a acilen kararı geri alması çağrısı yapılarak Afganistan'da kadınların insani yardım dağıtımına katılmaması halinde STK'lerin gıda, ilaç gibi yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalarının mümkün olmayacağı vurgulandı.

Karar nedeniyle ayrıca STK'lerle çalışan uluslararası kuruluşların insani yardımlarının etkileneceği kaydedildi.

BAZI YARDIM KURULUŞLARI ÇALIŞMALARINI DURDURDU

Taliban, kız öğrencilerin eğitimlerine ara verme kararının ardından 24 Aralık'ta STK'lerin kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya almıştı. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

Bunun üzerine Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE gibi ülkedeki bazı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarını durdurmuştu.

(AA)