Mersin Kadın Platformu bileşenleri, AKP iktidarının, başörtüsüne anayasal güvence adı altında yapmak istediği anayasa değişikliği girişimlerine tepki gösterdi. Kadın Platformunun açıklamasında, “Bu anayasa değişikliği anayasanın laiklik ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Kazanılmış haklarımıza saldırıdır” denildi.

Kadınlardan eşitlik, özgürlük ve laiklik çağrısı

ABİDİN YAĞMUR

AKP iktidarının, başörtüsüne anayasal güvence gerekçesiyle, anayasanın din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili 24. Maddesi ile aile ile ilgili 41. Maddesinde yapmak istediği değişiklikler kadınların tepkisini çekti.

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, anayasa değişikliğinin kadınlara, LGBTİ+ bireylere ve çocuklara yönelik tehditlerine dikkat çekmek için eylem yaptı. Eylemde kadınlar, “Eşit, özgür, laik bir ülke istiyoruz” yazılı pankart açtı.


Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Elmas Kara, “AKP iktidarı Anayasa değişikliği teklifi ile yıllardır sürdürdüğü kadın düşmanı, LGBTİ+ düşmanı politikaları ve dinci gericiliği tırmandırıyor. Bu anayasa değişikliği anayasanın laiklik ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Kazanılmış haklarımıza saldırıdır” dedi.

Önce baş örtüsü ile başlayan daha sonra Anayasa değişikliği tartışmalarına evrilen süreçle bir kez daha kadınların bedeninin ve hayatlarının pazarlık konusu haline getirildiğine değinen Kara, “Bizlerin gündemi dahi olmayan suni gündemlerle hayatlarımıza ve halklarımıza saldırmaktan vazgecin. Bizim gündemimiz de talebimiz de net: Eşitlik ve özgürlük! Bu anayasa değişikliği tartışmaları tam da tarikat ve cemaatlerin elinde çocukların istismara uğradığı, yanı başımızdaki İran'da kadınların ölümü göze alarak dinci gerici Molla rejimine ve başörtüsü zorunluluğuna karşı isyanda olduğu günlerde gündeme geldi. Anayasa değişiklik teklifi karşısında nasıl tavır alınması gerektiğini düşünenler yüzünü eşitlik talebiyle yaşamın tüm alanlarında sözünü söyleyen kadınlara ve LGBTİ+lara dönsün. Bizim sözümüz hayır” ifadelerini kullandı.

Laiklik ilkesini yok sayan Anayasa değişikliğinin tüm kadınların emeği, bedeni ve yaşamları üzerindeki denetimi arttırmaya yönelik olduğunu kaydeden Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

“Laiklik; eğitimde, siyasette, toplumsal yaşamda her gün ihlal edilirken, bir dine ve mezhebe ait bir giyinme biçiminin Anayasal güvenceye kavuşturulması istenmekte, laikliğe aykırı bir hüküm anayasa maddesi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Seçim kaygısıyla meclisteki oylamada bu değisikliğe destek vermeyi düşünenlere sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayın. Bu değişikliğe de bu değişikliğin müzakere edilmesine de hayır.”

AKP’nin Anayasa değişikliğini “aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkın akımların dayatmalarına karşı korumak” şeklinde gerekçelendirdiğini ifade eden Kara, “AKP iktidarı nefret söylemini derinlestiriyor, LGBTİ+ları açık hedef haline getiriyor. Bu değişiklik ile evlilik birliği kadınla erkek arasında tanımlanarak LGBTİ+’ların varoluşu da yok sayılıyor. Ayrımcılığa neden olan, eşitlik ilkesini yok sayan bu değişiklik teklifine, bu teklifin müzakere edilmesine hayır. Anayasa değişikliği teklifi ile kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını tırmandıran AKP iktidarını ve anayasa değişikliğini masalarına koyanları uyarıyoruz! Yaşamlarımız ve bedenlerimiz üzerinden pazarlık yapmanıza izin vermeyeceğiz. Eşit, özgür ve lâik bir yaşam için mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.