Kadınlardan ‘sahip çıkma’ sözü

Haber Merkezi

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) uluslararası İstanbul Sözleşmesi toplantısı gerçekleştirdi. Online düzenlenen uluslararası buluşmada milletvekili ve kadın örgütü temsilcileri, Sözleşme’yi yeni onaylayan Birleşik Krallık ve Ukrayna’dan kadın milletvekilleriyle bir araya gelindi. Kadınlar farklı açılardan önemini vurguladıkları Sözleşme’ye birlikte sahip çıkma kararlılıklarını yineledi: “Kadın haklarına saldırı küresel bir saldırı. Mücadelemiz de küresel bir mücadele olmalı.”

İlk olarak Türkiye’deki İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili hukuk dışı süreci özetleyen Avukat Hülya Gülbahar, "Bu dalganın özelliği, temel haklara ve hukuka saldırıyla başlaması ve hukuk denetiminden kaçmayı hedeflemesi… Türkiye’de yargı, kararlarını iktidarın baskısı ve yönlendirmesi altında alıyor” dedi. Gülbahar, kadınların İstanbul Sözleşmesi mücadelesinin devam ettiğini, bu buluşmanın da mücadelenin bir parçası olduğunu sözlerine ekledi. 37 ülkenin İstanbul Sözleşmesi’ne onay verdiğini, iki yeni katılımcı olduğunu kaydeden GREVIO Başkanı İris Luarasi, “Ukrayna ve İngiltere onayladı, İsrail, Kazakistan ve Tunus’a davet gönderildi ve bu ülkelerin meclislerinde inceleniyor. Türkiye’nin çıkışından büyük üzüntü duyduk, kabul edilemez buluyoruz” diye konuştu. Luarasi, Türkiye çekilmiş olsa da GREVIO’nun Türkiye’de kadınlara karşı şiddetle mücadelenin eksikliğiyle ilgili bulgularının halen ortada durduğunu hatırlattı.

CHP Milletvekili ve AKPM üyesi Selin Sayek Böke ise hukuku ve demokrasiyi iktidarlarında yeniden inşa edeceklerini, iktidara geldikleri ilk hafta içinde Sözleşme’yi imzalayacaklarını kaydetti.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu yılın ilk 7 ayında 158 kadının öldürüldüğünü açıkladı.