Mülkiyeliler Birliği’nin çağrısı üzerine toplanan örgütler, artan kadın cinayetlerine karşı ortak bir deklarasyon yayımladı

Kadınlardan 'Şiddet, tecavüz ve cinayetlere karşı' deklarasyon

BURCU CANSU

Mülkiyeliler Birliği’nin çağrısı üzerine toplanan 30'un üzerinde kadın örgütü, meslek örgütü, sendika ve üniversitelerin kadın sorunlarını araştırma merkezi bir araya gelerek, artan kadın cinayetlerine karşı ortak bir deklarasyon yayımladı. Kurumlar adına deklarasyonu okuyan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Çiler Dursun, “Kadınları öldürmek, eşitlikçi toplum anlayışını öldürmektir” dedi.

CİNAYETLER MÜNFERİT DEĞİL, POLİTİK!
“Kadın Cinayetleri Münferit Değil, Politiktir! Yasta Değil İsyandayız!” denilen deklarasyon şöyle:

“*Kadın düşmanı, muhafazakar ve eril dil, bu dili benimseyen hükümet yetkilileri, bürokratlar, kanaat önderleri, din adamları ve akademisyenler tarafından derhal terk edilmelidir.

*Medya, cinsiyetçi ve eril söylemlere içeriklerinde yer vermemeli, saldırıya uğrayan kadın, çocuk ve LGBTİ’lerin beden bütünlüğüne ve kişilik haklarına saygılı yayın yapmalıdır.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine Kadın Bakanlığı kurulmalı ve bakanlık toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını üstlenecek biçimde yapılanmalıdır.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bakanlığının görev alanına giren sorunların çözümsüzlüğündeki siyasi sorumluluğunu üstlenerek görevini bırakmalıdır.

* İdam cezası insanlığa karşı devletin işlediği bir suçtur,  karşıyız.

* Kadın, çocuk ve LGBTİ cinayetlerinin failleri, iyi hal ve haksız tahrik indiriminin dışında tutulmalı; en ağır hukuki yaptırımlarla cezalandırılmalıdır.

* Toplumsal cinsiyet eşitliği dersinin müfredatta yer aldığı karma, laik ve bilimsel bir eğitim uygulanmalıdır.

* Toplumsal cinsiyet eşitliği  anlayışını güçlendirecek ve kadın, çocuk ve LGBTİ’lere yönelik şiddet ve saldırıları önleyecek acil bir Eylem Planı hazırlanarak yürürlüğe konulmalıdır.”