Şiddet uygulayanlar yerine bir kez daha şiddete karşı çıkanlara müdahale edildi. Polis, Taksim’de önceki akşam müdahalenin dozunu artırdı. 209 kadın gözaltına alınırken bir kişinin bacağı kırıldı, basının haber takibi engellendi, avukatların müvekkilleriyle görüşmesine izin verilmedi.

Kadınları değil katilleri durdurun
Fotoğraf: Twitter / @25kasimkadin

HABER MERKEZİ

Her gün kadınların katledildiği Türkiye’de şiddetin son bulması için Taksim’de bir araya gelmek isteyenler, şiddete maruz bırakıldı. Polisin önceki gün kadınlara sert müdahale uygulamasıyla katillere bir kez daha cesaret verildi. Kaymakamlık “İç barışı tehdit edebileceği ve kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle kadınların Taksim’de toplanmasını yasaklarken asıl sıkıntı polisin müdahalesiyle yaşandı. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesine bağlanan ara sokaklar; Galata, Karaköy iktidarın bütün olanakları seferber edilip adeta hapishaneye çevrildi.

GAZETECİLERE VE AVUKATLARA ENGEL

Kadınlara yönelik polis müdahalesini görüntülemek isteyen gazeteciler şiddet gördü. Polis ablukasına alınan gazetecilerin çalışması engellendi. BirGün Editörü Havva Gümüşkaya, haber takibi yaptığını belirtmesine rağmen polis tarafından “Başlarım haberine” denilerek engellendi.

Avukatlar ise gözaltında bulunanlarla görüştürülmedi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde kolluk kuvvetlerinin müdahalesine maruz bırakıldıklarını belirten avukatlar, tutanak tuttu. Tutanakta, özetle şöyle denildi: "Saatlerdir gözaltında olan müvekkillerimizle görüşme talebimiz, kolluk görevlileri tarafından engellendi. Avukatlara itme yoluyla süpürülerek hukuka aykırı müdahalede bulunuldu. Fiziksel saldırı sonrası görüntüde yer alan kolluk görevlileri, sicil numaralarını vermeyi reddetmiştir."

GÖZALTINA ALINIRKEN KADININ BACAĞI KIRILDI

BirGün editörleri Yaren Çolak ve Sarya Toprak’ın aralarından bulunduğu 209 kadın gözaltına alındı. Polis otobüslerinde saatlerce ters kelepçeyle bekletildiler. Dilbent Türker adlı kadın gözaltına alınırken bacağı kırıldı. 25 Kasım Kadın Platformu gözaltındaki kadınların avukatlarıyla görüşme haklarının kısıtlandığını açıkladı.

‘ŞİDDETE, HAKARETE MARUZ KALDIK’

Eylemde yoğun polis müdahalesiyle karşı karşıya kalan SOL Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Çiçek Çatalkaya, polisin uyarıları ve hukuki adımları dikkate almadan gözaltı yaptığını belirtti. Çatalkaya şöyle konuştu: “Amacımız, kadınlara yönelik şiddetin son bulması, eşitlik, özgürlük taleplerimizi dile getirmekti. Toplanma yerimiz olan Taksim Tünel'e giden tüm yollar polis barikatlarıyla kapatıldığından farklı güzergâhlardan gitmeye çalıştık. Yürümek isteyenlerin önü polis tarafından kesildi, çembere alındık ve çember içinde yoğun şiddete, hakarete, tehdide maruz kaldık. Daha sonra yasal olarak yapılması gereken uyarı, ihtar gibi hukuki adımlar uygulanmadan bizi gözaltına almaya çalıştılar. İşlem hukuk dışı olduğundan karşı koymak istedik, yoğun şiddetle karşılaştık.”

İSTANBUL BAROSU: KABUL EDİLEMEZ

İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada ise "Yapılan müdahale, polis tarafından uygulanan şiddet ve gözaltı işlemleri hukuka aykırıdır; kabul edilemez” denildi.