Hayali kadınları yazmak olan Azra’nın önce cinsel saldırıya maruz bırakılıp daha sonra katledildiği ortaya çıktı. Cinayeti itiraf eden katil zanlısı Mustafa Murat Ayhan’ın daha önce serbest bırakıldığı öğrenildi.

Kadınları yazmak istemişti, katledildi!

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret bulan erkekler katletmeye devam ediyor. Antalya’da, 5 gündür haber alınamayan ve hayali erkekler tarafından şiddet gören kadınları yazmak olan Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Azra Gülendam Haytaoğlu’nun öldürüldüğü ortaya çıktı. Olayla ilgili daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılan şüpheli Mustafa Murat Ayhan, tekrar gözaltına alındı. Şüpheli Ayhan Emniyet’te yapılan çapraz sorguda genç kadını öldürdüğünü itiraf etti. Haytaoğlu’nu öldürdüğünü itiraf eden Ayhan’ın, genç kadına cinsel saldırıda bulunduğu da belirtildi. Genç kadının cenazesinin Adana’ya götürüleceği öğrenildi.

Azra Gülendam Haytaoğlu, bazı belirtiler hissedince 28 Temmuz’da hastaneye giderek Covid-19 testi yaptırdı. Sonucu pozitif çıkan Haytaoğlu, durumu ablası Ezgi Haytaoğlu ile paylaştı. Ablası ile Haytaoğlu tartıştı. Tartışma sırasında Haytaoğlu, ablasına “Ben biraz hava alacağım” diyerek kimliğini almadan evden çıktı. Eve dönmeyince Ezgi Haytaoğlu, kardeşini telefonla aradı. Azra Gülendam Haytaoğlu, telefonda, ablasına akşam eve gelmeyeceğini söyledi. Bir daha da ulaşılamadı.

Baba Mustafa Haytaoğlu, Adana’dan gelerek kızını aramaya başlarken hayatından endişe ettiği kızı için polise kayıp başvurusunda bulundu. Sosyal medyada da çok sayıda yurttaş ve kadın örgütü genç kadının bulunması için çağrı yaptı. Polis, genç kadını bulmak için arama çalışması başlattı. Emniyet, Haytaoğlu’nun son görüldüğü bölgedeki güvenlik kamerası kayıtları inceledi. Haytaoğlu’nun cep telefonundan en son inşaat mühendisi ve emlak ofisi sahibi Mustafa Murat Ayhan’la görüştüğünü tespit etti. Cinayet masası ekipleri, Ayhan’ı çapraz sorguya aldı. Ayhan, ilk ifadesinde, genç kadını tanımadığını iddia etti. Polis olayın baş şüphelisi olan Ayhan’ı serbest bıraktı.

kadinlari-yazmak-istemisti-katledildi-905623-1.
Katil zanlısı Mustafa Murat Ayhan.



ÖNCE SERBEST BIRAKILDI

Daha sonra Emniyet, MOBESE ve çevre iş yeri güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı. Görüntülerde Mustafa Murat Ayhan’ın, Konyaaltı ilçesindeki evinden aynı valiz ile birkaç kez çıkıp gittiğini belirledi. Bunun üzerine Ayhan, yeniden gözaltına alındı. Tekrar çapraz sorguya alınan Ayhan, cinayeti işlediğini ve kadına cinsel saldırıda bulunduğunu itiraf etti.

Öte yandan Haytaoğlu’nun ailesi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Emniyet telefon sinyaline pazartesi günü bakabiliriz demiş, bu çok geç kızımızı canlı kanlı saçının teline zarar gelmeden bulmak istiyoruz lütfen bize yardım edin” demişti.

ÜYELİKTEN AZLEDİLECEK

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi olan şüpheli Mustafa Murat Ayhan’ın yönetim kurulu üyeliğinden azline yönelik hukuki süreç başlatıldı. Odadan yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu vahim katliamın sanığının şubemiz yönetim kurulu üyesi olduğu kamuoyuna yansımıştır. Cinsel saldırı ve cinayetle sonuçlanan olayda zanlı Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Murat Ayhan’ın yönetim kurulu üyeliğinden azledilmesine yönelik hukuki süreç başlatılmıştır. Bu vahim olayın failinin en ağır cezayı alması gerektiğini düşündüğümüzü bütün kamuoyuna duyuruyoruz” denildi.

FAİLLERE GÜVEN VERDİLER

Antalya Barosu Kadın Hakları Ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Gamze Ökte Kılıçkap, kadın cinayetlerinin temelinde yasaların yetersiz uygulanması, kadın üzerindeki önyargılar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığına dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından katillere cesaret geldiğini dile getiren Kılıçkap, “Faillere güven geldi. Mahkemeler iyi hal ve tahrik indirimi uyguluyor. İnfaz yasasına göre yatarı da düşüyor. ‘Çok fazla ceza almam’ deyip bu suçları işliyorlar” diye konuştu.

“Kadınların mücadeleyle kazandığı İstanbul Sözleşmesi’nin tek imzayla geri alınması kadın cinayetlerinin önünü açmış durumda” diyen Kılıçkap, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz mahkemelerde ne kadar uğraşsak da kadına yönelik önyargı devam ettikçe bunlar yaşanacak. İnsan kendisini güvende hissetmiyor, öldürülme korkusuyla yaşıyoruz. Şiddetin temelinde cinsiyet eşitsizliği yatıyor. 6284’ün uygulamasıyla ilgili de sıkıntı yaşıyoruz. Hâkimler delil arıyorlar dosyada. Hâkim her şiddet görene tedbir veremiyoruz diyor. Tedbir kararlarını uygulatamıyoruz.”