İktidar cinayeti meşrulaştıran söylemlerde bulunurken kasım ayında yaklaşık 24 kadın erkekler tarafından hayattan koparıldı. Avukat Yarli, kadınların can güvenliklerinin sağlanamadığına dikkat çekti.

Kadınların can güvenliği yok!
Rukiye Akgül, Elif Irmak ve Nurshat Muhammedova erkekler tarafından katledildi.

Dilara ŞİMŞEK

Cezasızlık ve yasaların etkin uygulanmaması nedeniyle kadınlar her gün erkekler tarafından katlediliyor. İktidar cinayetleri önlemek yerine katilleri aklayan söylemlerde bulunurken kasım ayında yaklaşık 24 kadın öldürüldü. Denizli’den Samsun’a Aydın’dan Antalya’ya pek çok kentte yine kadınlar şiddetin hedefinde oldu.

UYUŞTURUCUDAN SUÇ KAYDI VARMIŞ

Denizli’de 24 yaşındaki Ahmet Emre Irmak adlı erkek evli olduğu 18 yaşındaki Elif Irmak’ı katletti. Katil, kendisini engellemeye çalışan babasını da yaraladı. Olay Pamukkale ilçesinde meydana geldi. Ahmet Emre Irmak, cinayetin ardından teslim oldu. Katil gözaltına alınırken, evde yaralı halde bulunan baba Hikmet Irmak ambulansla Denizli Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Katilin aynı zamanda uyuşturucu ticaretinden suç kaydının bulunduğu ortaya çıktı.

Aydın Nazilli’de evli olduğu erkek tarafından saldırıya uğrayan kadın ağır yaralandı. Yeni Mahalle 66 Sokak’ta oturan A.H. ile Z.H. arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine A.H, eşi Z.H’yi ağır yaraladı. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan ve Nazilli Devlet Hastanesine kaldırılan Z.H, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesine sevk edildi. A.H. gözaltına aldı.

ŞÜPHELİ ÖLÜMDE CİNAYET BULGUSU

Samsun’da oto tamirci dükkânında geçen günlerde cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki Nurshat Muhammedova’nın ölümünde cinayet bulgularına rastlandı. ‘Cinayet şüphelisi’ olarak gözaltına alınan 39 yaşındaki Kenan Pala, tutuklandı. Canik ilçesi Yeni Mahalle Gülsan Sanayi Sitesi’ndeki bir oto tamir ve bakım servisinde 26 Kasım gecesi meydana gelen olayda, Samsun Üniversitesi öğrencisi Muhammedova, ölü bulundu. İş yerinin sahibi olan Pala, ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek kadının intihar etmiş olabileceğini iddia etti. Pala, tutuklandı. Antalya’nın Kepez ilçesinde ise Rukiye Akgül’ü öldüren tutuklu sanık Emrah Akgül hakkında ‘Canavarca hisle veya eziyet çektirerek eşi kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

KARARLAR SADECE KÂĞIT ÜZERİNDE

İktidarın söylemlerinin şiddeti artırdığını ifade eden Avukat Sureyya Kardelen Yarli, devletin hayata geçireceğini iddia ettiği çözüm önerilerinin kağıt üzerinde kaldığını ifadetti. Yarli, şöyle konuştu: “Şiddetin birden fazla sebebi var. Birincisi tabii ki yaptırımların caydırıcı olmaması. İkincisi devletin hayata geçireceğini iddia ettiği birçok çözüm önerisinin ne yazık ki kağıt üzerinde kalması ve bunların kağıt üzerinde kalmasına dair devlet tarafından bir denetleme yapılmaması. Kadına yönelik şiddetle ilgili özellikle üst kurumlarda ve konumlarda bulunan yetkililerin buna aykırı şekilde birtakım söylemler geliştiriyor ve bu da tabanda bir karşılık buluyor.”

Etkin cezaların faili caydıracağına dikkat çeken Yarli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cezaları yüksek tutmak değil cezaları çekilebilir miktarda verilmiyor. Yani önemli olan 16 yıl ceza vermek değil önemli olan kişinin 16 yıl yatmasını, cezasını çekmesini sağlamak. Bizim için önemli olan failin cezasının cezaevinde sonuna kadar çekeceğini bilmesi, devletin toplumun mahkemelerin buna hiçbir tolerans göstermeyeceğini bilmesi lazım. İktidar tarafından üstü kapalı olarak desteklenen fail, az ceza verilen failler ve potansiyel faillerde suç işlemede bu nedenle azlık göremiyoruz.”

Avukat Sureyya Kardelen YarliAvukat Sureyya Kardelen Yarli

Yarli, uzaklaştırma kararlarının kağıt üzerine kaldığını belirtti: “Bizim için önemli olan özellikle şiddet davalarında hızlı etkin ve adil yargılamanın sürmesi. Bu şiddet davaları bu kadar senelerce sürmemeli çünkü failler dışarıda gezerken ve dava sürerken hayatta kalanın bir can güvenliği olmuyor. Devlet bu can güvenliğini sağlayamıyor çünkü. Uzaklaştırma kararı ihlallerinde verilebilecek olan elektronik kelepçe ve alternatif yöntemler artırılırsa bu uzaklaştırma kararından korkmaya başlayacak.”

***

CEZAEVİNDEN YENİ ÇIKMIŞ

Sakarya’nın Erenler ilçesinde üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Merve K., gece evine gitmek için bindiği minibüste sürücü Serdar Serkan Y.’nin cinsel saldırısına uğradı. Serdar Serkan Y. tarafından darbedilen kadın arbede sırasında kaçıp, şikâyetçi oldu. Şüpheli, yakalanarak gözaltına alındı. Serdar Serkan Y.’nin, aralarında cinsel istismarın da bulunduğu 30 suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Şüphelinin 6 gün önce cezaevinden çıkıp, minibüste şoför olarak çalışmaya başladığı öğrenildi.Öte yandan Şırnak’ta, 11 Temmuz’da Ahmet A. iş yerine gelen 11 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı dava görüldü. Çocuğun ailesi şikâyetini geri çekti. Mahkeme heyeti, “delil yetersizliğinden” saldırgan hakkında üçe karşı bir oyla beraat kararı verdi.

***

KATİLLER NEREDE?

•Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde 12 Kasım’da öldürülen 21 yaşındaki Meryem Sevim’in katil zanlısı Musa Sevim, cinayetin üzerinden 18 gün geçmesine rağmen yakalanmadı.

•İzmir’de boşanma aşamasında olduğu Ezgi Zerkin’i katleden Deniz Özarslan, 28 Temmuz’dan bu yana bulunmadı.