Kadınların hayatı pazarlık masasında tartışılamaz

HABER MERKEZİ

Eşitlik İçin Kadınlar Platformu (EŞİK), gericiler tarafından hedef gösterilmesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz bir şekilde çıkılmasının 2. yılına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişimine karşı kadınların, kadın örgütlerin, baroların, meslek örgütlerinin, sendikaların ve siyasi partilerin 220’den fazla dava açtığı belirtildi.


28 Nisan ve 23 Haziran 2022 tarihleri arasında bu davalardan bir kısmı için 4 duruşma yapıldığı ifade edilen açıklamada, dosyalara, EŞİK Platformu’nun çağrısıyla toplanan 1.000’in üzerinde kadın avukatın yetki belgesinin sunulduğu, duruşmalara yüzlerce hukukçu ve aktivistin katıldığı vurgulandı. Açıklamada AKP’nin kadınların kazanılmış haklarını tartışmaya açtığı vurgulanarak şöyle denildi: “Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR ile ittifak görüşmeleri vesilesiyle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı şiddet yasasının tartışmaya açılmasını kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkına kasteden ve kadına karşı şiddeti daha da artıracak bir girişim olarak görüyoruz. Şiddet yasası, medeni yasa gibi kadınları psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddete karşı koruyan yasaların sadece tartışmaya açılması bile kadınlara karşı şiddeti körükleyen bir etki yapıyor.

AKP'nin kazanılmış haklarımızı her fırsatta tartışmaya açarak geri almaya çalışmasını; iktidarda kalma uğruna eşitlik ve laiklik düşmanı politikaları açıkça savunanları meclise taşıyarak meşrulaştırmaya çalışması kabul etmiyoruz. Kimse kişisel ikbali uğruna pazarlık masasına haklarımızı ve hayatlarımızı koyamaz.

6284'e ve medeni haklarımıza göz dikenlere, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesini yok sayanlara, kadınların ve çocukların nafakasına el uzatanlara, ayrımcılık yapanlara, istismarı affedenlere, kadın cinayetlerini görmezden gelenlere, İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olanlara verilecek tek bir cevabımız var;

Kadınların hakları ve hayatları üzerinden siyaset yapmaktan vazgeçin; çünkü biz eşitlikten, özgürlükten, yaşam tarzımızdan ve haklarımızı garanti altına alan yasalardan vazgeçmemeye kararlıyız.

Biz hiç yorulmadık, vazgeçmedik, boyun eğmedik. Yorulmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden de, 6284 sayılı yasadan da vazgeçmeyeceğiz.”