Kadınlardan korkan AKP, İstanbul Sözleşmesi’nin görüşeceği toplantıyı bir kez daha erteledi. Kadınlar ise sözleşmenin feshedilmek istenmesine karşı inadını sürdürüyor. Yeni Akit’in önünde eylem yapan 4 kadın gözaltına alındı

Kadınların inadı AKP’yi yıldıracak

HABER MERKEZİ

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmek isteyen AKP’ye karşı tepki göstermeye devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında sözleşmeye ilişkin broşür dağıtan kadınlar, sokaktaki eylemlerini dün de sürdürdü. Ayrıca kadınlardan korkan AKP, dün yapılması beklenen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) ileri bir tarihe erteledi.

Kadınlar İzmir, İstanbul ve Ankara’da broşür dağıttı. Kuşadası Kadın Platformu da Aydın’da İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili basın açıklaması yaptı. Platformun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır! Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İzmir’de de kadın örgütleri kentin sokaklarında, sözleşmenin önemine dair hazırladıkları bildirileri dağıttı. Bildiri dağıtan kadınlar, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmak istenmesine bir tepki de sanatçı Nükhet Duru’dan geldi. Sosyal medya hesabından İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan iki maddeyi okuyan Duru, “Hukuki caydırıcılık ve geliştirilecek projelerle on binlerce hayat kurtarabiliriz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

4 KADIN GÖZALTINDA

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istemesine karşı kadınlar, Yeni Akit gazetesinin önünde eylem yapmak istedi. “Kadın-LGBTİ düşmanları susacak İstanbul sözleşmesi uygulanacak” pankartı açan kadınlara, polis müdahale etti. Yaşanan müdahale sonucu 4 kadın gözaltına alındı.

334 ERKEKTEN DESTEK

Kadınların İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkarak verdiği mücadeleye erkeklerden de destek geldi. Aralarında Doç. Dr. Çağhan Kızıl, sanatçı Suavi, sinema yazarı Vecdi Sayar ve Emin Çapan’ın da olduğu 334 erkeğin imzaladığı bildiride şöyle denildi: “Erkeklik öldü mü? Hayır, ölmedi, kadınları öldürüyor. İnsanlığımızı da!.. Haydi artık dilimizden de hayatımızdan da söküp atalım bu ilkel, bu ayrımcı böbürlenmeyi. ‘İnsanlık’ hepimizi ayrımsız kavrıyor, yeter de artar. Kadınların verdiği ‘hak ve eşitlik’ mücadelesinde onların yanındayız.”

***

KDK görüş bildirsin

60 baro başkanı ise İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmaması konusunda Meclis’e tavsiye kararı verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurdu. Baro başkanlarının kuruma verdiği ortak başvuru dilekçesinde, “Sözleşmeden çıkılırsa hak savunucusu olan baroların insan hakkı ve kadın hakkı ihlalleri ile mücadelede; yasal dayanağımız olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasadan mahrum kalmamız neticesi hak arama mücadelesinde olan bireylerin zarar göreceği de açıktır” denildi.


Türkiye’nin, sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olduğu hatırlatılan dilekçede, şunlara dikkat çekildi: “Bu sözleşme toplumda şiddete maruz kalan zayıf bireylerin korunması açısından devrim niteliğinde hükümler getirmiş, böylece devletlerin en temel görevleri olan birey hak ve özgürlüklerini koruması konusunda devletlere görevler yüklemiş, bu yolla toplumsal barışın sağlanmasında bu sözleşme adeta yol gösterici olmuştur.” KDK’nin, Meclis’e sözleşmeden çekinilmemesi yönünde görüş vermesi istendi.

***

24 bin sözleşme haberi

Medya Takip Merkezi (MTM), yaptığı araştırma ile İstanbul Sözleşmesi’nin medya yansımalarına yönelik ortaya çıkan bulguları inceledi. Araştırmaya göre İstanbul Sözleşmesi, ülkede gündem konusu haline gelerek bu yılın ilk gününden itibaren toplam 24 bin 300 haberde tartışıldı. Medya Takip Merkezi’nin dinleme ve ölçümleme servisi DigiLUP’ın yaptığı sosyal medya takibi sonucunda İstanbul Sözleşmesi ile ilgili 1 Temmuz’dan bu yana 1 milyona yakın yurtdışından olmak üzere, 5 milyonu aşkın sosyal medya paylaşımı yapıldığı tespit edildi. İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’den sonra en çok ABD’nin gündeminde yer aldı. ABD, son bir ayda 2 bin 800 haberde sözleşmeden bahsetti. İstanbul Sözleşmesi, temmuz ayı boyunca İngiltere’de 599 haberde konuşulurken, Avustralya’da 158, Hindistan’da ise 146 haberde yer aldı.