Seçime sayılı günler kala alanlara çıkan kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalara karşı ses yükseltti. Kadıköy’de yapılan eylemde, "Kadın düşmanlarını göndereceğiz, kadın cinayetleri politiktir" denildi.

Kadınların isyanı düzeni değiştirecek
İstanbul Kadıköy’de dün düzenlenen eylemde ‘‘Kadın düşmanlarını göndereceğiz’’ dövizleri açıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

İktidarın kadınlar ve LGBTİ+’lar üzerindeki baskısı sürüyor. Seçime sayılı günler kala ittifakların vaatlerinin açıklanması ve aktörlerin belirginleşmesiyle Cumhur İttifakı’nın kadın düşmanı politikaları netlik kazandı. ‘‘Kadın düşmanları gidecek, kadınların isyanı değiştirecek’’ diyen Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğündeki kadın örgütleri İstanbul Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde eylem yaptı.

KADIN DÜŞMANI İTTİFAK

‘‘AKP-MHP iktidarı kadın düşmanı ittifakla seçime hazırlanıyor. Kadın ve erkeğin eşitlenmesini adaletsizlik olarak görenlerin ittifakına karşı. Tek adama, kadın düşmanı ittifaka itaat etmiyoruz’’ diyen kadınlar depremde öldürenin rant hırsı olduğunu ve en temel insani ihtiyaçların bile karşılanmadığını hatta depremzedelerin gözaltına alındığını, Kızılay’ın çadır sattığını da hatırlatarak ‘‘Yıkımdan kâr edenlere, hayatımızı çalanlara öfkeliyiz. Depremde ihtiyacı olanlara yardım etmeyenler bizim etrafımızı sarıyor’’ diye konuştu.

‘‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’’, ‘‘Boşanmayı değil cinayeti engelle’’, ‘‘Münferit değil erkek şiddeti’’, ‘‘Kadın cinayetleri politiktir’’ sloganları atan kadınların halay çekmeleri polis tarafından engellenmek istese de kadınlar halayı sürdürdü.

BİZ DEĞİŞTİRECEĞİZ

‘‘Göçmen düşmanlarını, boşanmayı engellemek isteyenleri, emeğimizi sömürenleri, yaşamımızı aileyle sınırlayanları, AKP-MHP iktidarını göndereceğiz’’ diyen kadınlar yoldaşları için yazdıkları mektubu okudu. Mektupta, ‘‘Yaşanan krize, güvencesiz çalışma, bizi şiddetle çevrilmiş hayata mahkûm edenlere karşı isyandayız. İktidarları boyunca işledikleri suçları, çocuk istismarını nasıl akladıklarını biliyoruz. Erkek şiddetinden yana olan bu iktidara daha fazla tahammülümüz yok. Gelecek iktidar da bilsin ki hakkımızın yenmesine tahammül etmeyeceğiz. Kadın düşmanı iktidarı biz göndereceğiz. Haklarımız ve hayatımız için bu düzeni değiştireceğiz. Hayatımızı şiddetle kontrol altına almaya çalışanlara son vereceğiz. Dinci baskı ve politikalara karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar değiştireceğiz’’ ifadeleri yer aldı.