Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden yarın resmen çekilecek. Danıştay, Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddederken kadınlar, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek meydanlara çıkacak.

Kadınların isyanı her yeri saracak

Fotoğraf: Evin Arslan/csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Türkiye, 10 sene önce ‘ilk imzacı’sı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden yarın resmen çekilecek. Ülkede her gün kadınlar öldürülürken, mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleşmeyi fesheden kararnameyi imzalaması büyük yankı uyandırdı. Kadınlar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek yaşam hakkını yok sayan bir adım olarak nitelendirildi. Kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için yarın ülkenin dört bir yanında bir araya gelecek. Danıştay ise İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.


İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’ndan Cemile Baklacı, "1 Temmuz'da sokakta isyandayız" dedi ve şöyle devam etti: "1 Temmuz’da gündeme oturan Elmadağ’daki çocuk istismarı üzerinden de erkek egemen adalet sistemine karşı sokaklarda olacağız. Şiddete, katliama, karşı haklarımız, kimliğimiz, bedenimiz, emeğimiz için 1 Temmuz’da isyandayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme durumunda da isyanımızı sürdürecek Taksim Tünel’de olacağız. Tekrar uyarıyoruz; bu karardan çekilin, sözleşmeyi uygulayın. Erkek egemen yargı sistemini cinsel istismarı meşrulaştıran, failleri yargılamayan, serbest bırakan, erkek egemen yargıya karşı bizler sokakta olmaya devam ediyoruz."

Mor Çatı'dan kadınlar ise dayanışmanın gücü için yarın bir araya geleceklerini kaydetti: "İstanbul Sözleşmesi, bugün dünyada kadına yönelik şiddetle mücadelede siyasi irade gösteren tüm kamu kurumları için bir kılavuz niteliğindedir. Türkiye sözleşmeden çekilme kararını alarak kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair siyasi irade göstermeyeceğini de beyan etmiş oldu. Biz İstanbul Sözleşmesi’nde ısrar ediyoruz çünkü kadınların ve çocukların şiddet görmediği bir dünya için mücadele ediyoruz. 1 Temmuz'da sadece çekilme kararına isyanımız için değil aynı zamanda yıllardır erkek şiddetine karşı mücadelemizin temelini oluşturan dayanışmamızın gücü için bir araya geleceğiz."

***

İl il buluşma noktaları

Kadınların il il buluşma noktası ve saatleri şöyle:

♦ İstanbul, saat 19.00-Taksim Tünel
♦Ankara, saat 18.30-Sakarya Caddesi
♦İzmir, saat 18.30-Türkan Saylan Kültür Merkezi önü
♦Adana, saat 18.00-İnönü Parkı
♦Bursa, saat 19.00-Fomara önü
♦Eskişehir saat 18.30-Adalar Migros Önü
♦Antalya, saat 19.00-Kışlıhan Meydanı
♦Artvin Hopa, saat 16.30-Orta Hopa eski hastane önü
♦Denizli, saat 18.30-Çınar Meydanı
♦Dersim, saat 17.30-Seyit Rıza Parkı
♦Mersin, saat 19.00- Kushimoto Sokağı