Artvin Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyon Başkanlığı, 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü hakkında yaptığı açıklamada, "Kadınların Cumhuriyet’le, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğiz" denildi.

"Kadınların kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olacağız"

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Artvin Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyon Başkanlığı (TÜBAKKOM) 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Gününe dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Artvin Barosu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını TÜBAKKOM Başkanı Handan Demiral Almalı okudu.

Pratikte devletin, zihniyet dönüşümüne yol açacak politikalar oluşturmadığını belirten Almalı, tam tersine kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik talepler karşısında etkisiz kaldığını vurguladı.

KADINLARIN YAŞAM HAKLARI VAHŞİCE ELLERİNDEN ALINIYOR

Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen; ülkede kadına yönelik şiddetin giderek artış göstermesini endişeyle gözlemlediklerini ifade eden Almalı, “Kadınlar fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddete maruz kalmakta; bunun yanında en temel İnsan Haklarından yaşam hakları vahşice ihlal edilmektedir. Maalesef ülkemizdeki yasal düzenlemeler uygulamalara yansımamakta; siyasilerin, üniversitelerin, Diyanet İşleri Başkanlığının, kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı açıklamalarla kadınların yasalarla elde ettiği kazanımların uygulanabilirliği ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

"DEVLETİN GÖREVİ YASALARIN EKSİKSİZ UYGULANMASINI SAĞLAMAKTIR"

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğenin, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesi olduğunu belirten Almalı, bu bağlamda, devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesinin yanında bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Almalı, açıklamasına şöyle devam etti: “Devletin görevi yasalarımız ve uluslararası sözleşmelerle tanınan ve korunan kadın haklarına ilişkin etkin politika oluşturmak ve yasaların eksiksiz uygulanmasını sağlamaktır. Bu nedenle, kadına karşı şiddetin önlenmesi için Devletimizin yasaların uygulanması hususunda taviz vermemesi, Türk Medeni Kanun’u, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasada güvence altına alınan hakların tüm kurum ve kuruluşlar tarafından eksiksiz uygulanması, Aile Hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamalarının kabul edilmemesi, nafaka konusunda herhangi bir yasal değişiklik yapılmaması öncelikli talebimizdir."

Almalı, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’nde, her gün olduğu gibi kadınların Cumhuriyet’le, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğiz."