Paris Belediyesi’ne “çalışanların çoğunu kadınların oluşturması” nedeniyle para cezası kesilmesi tepki çekti.

Kadınların kolektif gücü rahatsız etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Kamu Hizmetleri Bakanlığı’nın Paris Belediyesi’ne “Cinsiyet eşitliğini ihlal ettiği” bahanesiyle verdiği 90 bin avroluk para cezası tartışma konusu oldu. “Belediyenin üst düzey kadrolarında çok fazla sayıda kadına yer verildiği” şeklinde suçlama yönelten bakanlığa belediyeden tepki geldi.

Sosyalist Partili olan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “Ceza aldığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Çok feministiz” şeklinde alaycı bir eleştiride bulunarak belediye yönetiminin bu cezai ödemeyi yapacağını söyledi. “Bu cezanın absürd, sorumsuz ve tehlikeli olduğu, adil olmadığı açık” diyen Hidalgo, ülkede yönetici pozisyonlarına terfilerde cinsiyet uçurumunun devam ettiğini hatırlattı.


HAKSIZLIĞI ÖNLEMİYOR

Paris Belediyesi’nin ihlal etmekle suçlandığı 2013 tarihli istihdamda cinsiyet eşitliği kuralı, kamu hizmetlerinde yönetici pozisyonlarına yeni atamaların yüzde 60’dan fazlasının erkeklerden oluşmasını önlemek için bulunuyor. Kadınların işyerlerinde haksızlığa uğramasını engellemeyi amaçlayan bu kural, yüzde 69’unu kadın çalışanların oluşturduğu Paris Belediyesi’ne karşı kullanıldığı için eleştiriliyor. Cezayı kesen Kamu Hizmetleri Bakanlığı’nın başındaki Amélie de Montchalin ise “2018 yılı için kesilen bu cezadan elde edilen gelirin, kadınların kamu hizmetinde görev almasına yönelik adımları teşvik edilmesi için kullanılmasını istiyorum” diyerek tepkileri yatıştırmayı denedi.