Geçen yıl 4 bine yakın kadının öldürüldüğü Meksika’da, artan erkek şiddeti karşısında devletin politikalarını yetersiz bulan kadınlar bir mahkemeyi ateşe verdi. Kadınlar “Bir cinayet daha değil” diyor

Kadınların öfkesi Meksika’yı yakıyor

Meksika’da kadınların 14 Şubat’ta Ingrid Escamilla ve 20 Şubat’ta Cecilia Aldrighett'in öldürülmesinin ardından Mexico City’de başlayan protestoları büyüyor. Kadın cinayetleri konusunda hükümetin politikalarını eleştiren kadınlar, Sonora eyaletindeki mahkemeyi ateşe verdi.

Meksika’da 25 yaşındaki Ingrid Escamilla’nın 14 Şubat’ta 46 yaşındaki erkek Erik Francisco Robledo tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar hız kazandı.

Escamilla cinayetinin ardından başlayan eylemler, 20 Şubat’ta yedi yaşındaki bir kız çocuğunun okul çıkışı trafiğe takılan annesini beklerken kaçırılarak öldürülmesinin ardından daha da kitleselleşmişti. Fatima Cecilia Aldrighett adlı kız çocuğunun cesedi bir plastik torbaya konarak atılmış, cesette, Fatima’nın cinsel saldırıya maruz bırakıldığını ve dövüldüğünü gösteren izlere rastlanmıştı. Cinayet zanlısı çift ise gözaltına alınmıştı.

MEDYAYA ÇAĞRI: SORUMLU DAVRANIN

Adaletsizliğe tepki gösteren kadınlar Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador’un kaldığı Ulusal Saray’ın dışında da kitlesel bir eylem düzenledi. Kadınlar medyaya sorumlu gazetecilik çağrısı yaparken, “Bir cinayet daha değil” sloganları attı.

Dün ise protestocular Sonora eyaletindeki bir mahekme önünde toplandı. Hükümetin yetersiz politikalarını eleştiren kadınlar, mahkemeyi ateşe verdi. Eylemciler ayrıca, Ingrid Escamilla’nın olay yerindeki fotoğraflarını yayımlayan La Prensa isimli gazetenin de bir aracını yaktı.

‘BİZİMLE OLMAYANLAR YOLUMUZDAN ÇEKİLSİN’

Hükümetin kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet politikalarını eleştiren protestocuların arasında yer alan, 2016 yılında öldürülen 19 yaşındaki kadının annesi María de Jesús Jaime Zamudio, eylemler sırasında dikkat çeken bir konuşma yaptı. “Ben kızı öldürülen anneyim” diyen Zamudio, sözlerine şöyle devam etti:

“Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var benim. Kimseden de izin istemiyorum. Bizle beraber mücadele etmeyenler yolumuzdan çekilsin. Benim kızımı öldürmeden önce, daha birçok kadını öldürdüler. Peki biz ne yapıyorduk? Ağlayıp dikiş dikiyorduk. Artık bu sona erdi! Sessizliği çoktan bozduk! Ailem, kendim ve kızım için adalet talep ediyorum! Ve ismi söylenmeyen kadınlar için de adalet talep ediyorum! Çünkü her gün bir kadın daha öldürülüyor.”

EN AZ 3 BİN 825 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Geçen yıl Meksika’da resmi verilere göre en az 3 bin 825 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yine resmi verilere göre, 700’e yakın cinayet halen soruşturma aşamasında. Ancak Meksikalı kadınlar, erkek şiddeti sonucunda yaşamını yitiren kadınların çok daha fazla olduğunun altını çiziyor. n Dış Haberler Servisi