Milyonlarca kamu emekçisini ilgilendirecek toplu sözleşme görüşmeleri öncesi KESK’li kadınlar görüşmelerde temsiliyet sağlanmasını istedi.

Kadınların sesine kulak verin

Seda BALMUMCU

Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren, iktidar ve kamu çalışanı arasında 2 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme (TİS) görüşmeleri öncesi KESK’li kadınlar taleplerini açıkladı.

TİS görüşmeleri sürecine kadınların eşit temsiliyet sağlanacak şekilde dahil olmasını, sözleşmede İstanbul Sözleşmesi’ne uyulmasını isteyen kadınlar “Haklarımız için örgütlü kadın mücadelemizle gerçek toplu sözleşmelere” dedi. KESK’li kadınlar 2 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesi taleplerini açıkladı.

Kadınlar taleplerinden bazıları şöyle:

• Görüşmelerde temsiliyeti sağlanmalıdır. TİS görüşmelerinde kadın talepleri ayrı bir başlıkta ve gündemle ele alınmalı, mutabakat metninde de aynı şekilde tek başlık altında toplanmalıdır.

• Hamile kadına doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 24 hafta olmak üzere en az 32 hafta ücretli doğum izni verilmelidir. Doğum sonrası ücretli-ücretsiz izin ile süt izni kullananlar sosyal ve özlük hak kaybı yaşamamalıdır.

• 8 Mart’ta tüm kamu çalışanı kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

• Kamu kreşleri yeniden açılmalıdır.

• İstanbul Sözleşmesi’nin feshi iptal edilmeli, sözleşmenin etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır.
Kadınların çifte mesaisi göz önünde tutularak erken emeklilik ve yıpranma payı sosyal güvenlik sistemine dâhil edilmelidir.

• Nüfusu 50 bini geçen belediyelerde şiddete ve istismara uğrayan kadın ve çocuklar için sığınma evleri açılmalı, sığınma evlerinin uluslararası standartlara uygun hizmet verecek hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Adana’da Eğitim Sen şubesinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun okudu. Koyun “TİS sürecine; haklarımıza, emeğimize, ücretlerimize, iş güvencemize saldırıların arttığı, ağırlaşan çalışma yaşamına bir yandan da pandeminin, savaşın, şiddetin ve ekonomik, ekolojik başta olmak üzere çoklu krizlerin eşlik ettiği koşullarda karşılıyoruz dedi.