Mart ayında 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 21 cinayet ‘Evde kal’ çağrıları döneminde gerçekleştirilirken 18 kadın evde katledildi. HSK’nin kadına şiddetin önünü açtığı tedbir kararına tepkiler ise sürüyor

Kadınların sesini duyun


HABER MERKEZİ

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddeti son bulmuyor. Geçen ay 29 kadın erkekler tarafından katledilirken cinayetlerin 9’u kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. 6 kadın ise erkek şiddetine maruz bırakılıp yaralandı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) mart ayı raporunu açıkladı. Rapora göre 21 kadın ülkede koronavirüs salgının görülmeye başlandığı 11 Mart ve 31 Mart tarihleri arasında yapılan ‘Evde kal’ çağrıları döneminde öldürüldü. İşlenen bu cinayetler üzerinden kadınları koruyan yasalarının uygulanmadığı ifade edilen raporda, öldürülen yalnızca 3 kadının uzaklaştırma veya koruma kararı bulunduğu belirtildi.

KADINLAR EN ÇOK EVDE ÖLDÜRÜLÜYOR

Raporda 29 kadından 23'ünün neden öldürüldüğünün tespit edilemediği belirtilirken şöyle denildi: "Kadınların 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü sosyal medya hesabı açmak, boşanmak istemek ya da barışma isteğini reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. 23 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.”

Kadınların nerelerde öldürüldüğüne ilişkin ise şu bilgiler paylaşıldı:

Evde: 18

İş yerinde: 4

Arabada: 2

Arazide: 1

Sokak ortasında: 2

Tespit edilemeyen: 2

Kadının ise erkekler tarafından yaralandığı belirtilen raporda, kadınların defalarca kolluk kuvvetine şikâyette bulunduğunun altı çizildi.

KCDP, raporunda defalarca şikâyette bulunan tüm kadınların sesini öldürüldükten sonra değil, hayattayken duymak ve gerekli tüm önlemlerin alınmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Bu ay 6284 sayılı yasa etkin uygulansaydı, kadınlar yaşıyor olacaktı’ denildi.

KARAR GERİ ÇEKİLSİN

Hâkim ve Savcılar Genel Kurulu’nun 6284 sayılı kanunu geriye atarak kadına şiddetin önünü açtığı ‘Covid-19 Kapsamında İlave Tedbirler’ kararına yönelik tepkiler sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, kararın kadınların yaşam hakkının, erkeklerin sağlık hakkından daha değersiz olduğu temeline dayandırıldığına dikkat çekti.

Devletin kadına yönelik şiddeti önleme sorumluluğu olduğunu hatırlatan Karaca, “Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin artış eğiliminde olduğu uyarıları yapılıyor ve kadın örgütleri ev içi şiddet için acil eylem planı çağrıları yayımlıyorken HSK’nin bu kararını derhal geri çekmesi gerekir.’’