Kadınların zaferi: Bu daha başlangıç

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Arjantin’in çığır açan kürtaj yasası, bazı muhafazakar ve kilise gruplarının muhalefetine rağmen dün yürürlüğe girdi. 30 Aralık’ta Senato’nun, gebeliğin 14’üncü haftasına kadar kürtaj hakkını tanıyan bir yasayı kabul etmesinin ardından Arjantin, Güney Amerika’da isteğe bağlı kürtajı yasallaştıran nüfus ölçekli en büyük ülke oldu. Söz konusu karar, Arjantin’de kadın hakları mücadelesinin yolunu açabilecek bir zafer olarak görülüyor.

Yasaya göre, kürtaj işlemini gerçekleştirecek doktorları olmayan özel sağlık merkezlerinin kürtaj yaptırmak isteyen kadınları diğer kliniklere sevk etmesi gerekecek. Kürtajı haksız yere geciktiren herhangi bir kamu görevlisi veya sağlık kurumu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

SUÇLAMALAR KALDIRILSIN

Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanı Elizabeth Gómez Alcorta ise “Yasanın ülke genelinde tam olarak uygulanmasının önünde türlü engeller olabilir. Bu nedenle kürtaj olanağına erişememe krizini ortadan kaldırmak için bir iletişim ağı kurduk” dedi. Alcorta, kürtaj yapan ve yaptıran bin 500’den fazla kadın ve doktor aleyhindeki suçlamaların kaldırılması için de çalışma yürütüldüğünü aktardı. Yasal kürtaj için yıllarca savaşan ve protestolarda genellikle yeşil eşarp takan kuruluşların çatı grubu olan Yasal, Güvenli ve Ücretsiz Kürtaj Hakkı Ulusal Kampanyası’ndan Laura Salomé ise kürtaj hakkını elde etmenin diğer kadın hakları mücadelesi için bir başlangıç olduğunu ifade ederek “Onlarca yıldır kurduğumuz feminist ağlara güveniyoruz” açıklaması yaptı.