AKP’li vekil Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova soruşturmasında takipsizlik kararına yapılan itiraz reddedilerek dosya kapatıldı. Av. Doğan, “İtirazımız 11 kelimeden ibaret bir kararla reddedildi” dedi

Kadirova ailesinin avukatı Doğan: 11 kelimeyle Nadira  dosyasını kapattılar

İsmail ARI

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirovayla ilgili soruşturma itirazların da reddi ile kapatıldı.

Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın 23 Eylül’de şüpheli şekilde yaşamını yitirmesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada, 2 Mart’ta takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararına ailenin avukatı tarafında yapılan itirazın da “takipsizlik kararının usul ve yasaya uygun olduğu” belirtilerek reddedildiği açıklandı.

Kadirova ailesinin avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan, itirazın reddedilmesi kararına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Nadira Kadirova cinayetine ilişkin itirazımız Ankara Sulh Ceza Hakimliğince 11 kelimeden ibaret bir kararla reddedilmiştir. Kararın tebellüğünden itibaren bütün yasal başvurular yapılacaktır. Masum bir insanın hayattan koparılışı burada kapanmayacaktır” dedi.

15 HAZİRAN’A KADAR DURDURULMUŞTU

Dosyanın kapatılması ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin BirGün’e açıklama Avukat Prof. Dr. İlyas Doğan, “15 Haziran’a kadar acil olmayan tüm işlemler durdurulduğu açıklanmıştı ve bizim itirazımıza ilişkin de ‘15 Haziran’a kadar bir karar verilemez’ denilmişti. Fakat, takipsizlik kararına ilişkin itirazımızın geçtiğimiz Çarşamba günü reddedildiğini öğrendik. Dosyanın kapatılması her şeyden önce adil yargılama ilkelerine, Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı” diye konuştu.


ZAN ALTINDA OLAN AKP MİLLETVEKİLİ

“Dilekçemizde detaylı olarak dile getirdiğimiz eksiklikler dikkate alınmadı” diyen Prof. Dr. Doğan, “İtirazımıza ilişkin bağımsız bir karar verildiğini düşünmüyorum. Çünkü baktığımız zaman burada zan altında olan kişi iktidar partisinin bir milletvekili ve bundan dolayı da konuyu öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacağım ve AYM’nin daha detaylı bir inceleme yapacağını umuyorum. AYM’nin bu konularda çok sayıda ‘yaşam hakkı ihlali kararı’ var. Eksik soruşturmalarda bu kararları verdiler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de aynı şekilde kararlar veriyor. Devlet bir ölümü engelleyememiş olabilir ama devlet ve yargı makamlarının o ölümün gerçek sebeplerini ortaya çıkarması gerekiyor” dedi.

İTİRAZIMIZ İNCELENMEDEN REDDEDİLDİ

Takipsizlik kararına yapılan itirazın incelenmeden iki satırlık cümleyle reddedildiğini vurgulayan Doğan, “İtirazımızda, birçok delilin görmezden gelindiğini ve deliller toplanmadığını vurguladık. Savcılık olay yerine giden ilk polislerin ifadesini almalıydı ama dosyaya baktığımız zaman sadece polislerin tuttuğu tutanağı görüyoruz. Polislere, ‘eve gittiğinizde ne gördünüz, ne ile karşılaştınız?’ diye sorulmalıydı. Ayrıca, Adli Tıp incelemesi sırasında da bazı veriler savcılığa gönderilmemiş. Takipsizlik kararı verildikten sonra bunun istenmesi usulen uygun değildir bu nedenle itirazımızın inceleme sırasında bunlar yapılabilirdi, yapılması gerekiyordu. Otopsi fotoğrafları dosyada yok ve bunları dosyaya getirtemedik çünkü savcı ve hakim bunları talep etmedi” diye konuştu.