Kadrajdan taşan adaletsizlikler İşçi Filmleri’nde

Buse İlkin YERLİ

Bu yıl da çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşan 16’ncı Uluslararası İşçi Filmleri Festivali sürüyor. Festival, emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların, gençlerin mücadelesinde yaşanılan haksızlıklara “Hangi Kadraja Sığar” diye soruyor. 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde başlayan festival birbirinden farklı konulardaki emek mücadelelerine yer veriyor. Festivalin direktörü Ece Ünsal ile konuştuk.


Sohbetimize işçi filmleri tanımlamasından yola çıkarak işçi kavramını sorduğumuz Ünsal, neoliberalizm ile beraber işçi kavramının çok daha genişlediğinin altını çiziyor.

ÜCRETSİZ, SPONSORSUZ YARIŞMASIZ FESTİVAL

Ünsal düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Daha öncesinde, işçi dediğimizde, mavi yaka olarak tanımladığımız fabrikalarda çalışan işçiler gelirdi aklımıza. Ancak neoliberalizmin bizi getirdiği yer; beyaz yaka dediğimiz ofis çalışanlarının, mühendislerin, mimarların da işçi kategorisinde olduğudur. Aynı şekilde, öğretmenler, sağlık çalışanları vb. O yüzden işçi filmi dediğimizde sadece mavi yaka işçilerin mücadelesinden bahsetmiyoruz. Yaşamak için zamanını ve emeğini satmak zorunda kalan kesimlerin tamamına işçi diyoruz.”

Bu festival ile hem işçi filmlerinin artmasını teşvik etmeyi hem de işçi sınıfı mücadelesinin emeğini ve mücadelesini daha görünür kılmayı hedeflediklerini belirten Ünsal, ücretsiz, sponsorsuz, yarışmasız ve tamamen gönüllü emeği ile çalışan bir festival olduğunu vurguluyor. Ünsal, bu özelliklerin; festivalin söyleyeceği sözden, film seçimine kadar bir özgürlük alanı tanıdığını ifade ediyor.

Ünsal, sinemanın son yıllarda tekelleşmesi ile birlikte vizyonda yeterli gösterim imkânı bulamamış işçi filmlerini göstermeye çalıştıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Kısa film yapan genç yönetmenlere de yer vermeye gayret ediyoruz. Ayrıca festivalimizin daha fazla işçi filmleri çekmeye teşvik ettiğini düşünüyorum. İşçi filmleri çeken yönetmenlerin filmlerini gönderebilecekleri bir mecra yaratmış olduk çünkü.”

Son olarak festivalin “Hangi Kadraja Sığar” isimli bu yılki mottosunun anlamını sorduğumuz Ünsal, düşüncelerini şöyle aktarıyor: “Bu sene, dünyanın diğer otoriter sistemle yönetilen ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de pandemi tedbirleri gerekçe sunularak bireylerin ve toplumsal kesimlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan anti demokratik uygulamalara, kadınların ve LGBTİ+’ların eşitlik haklarına yapılan saldırılara, üniversitelerin kayyumla yönetilmeye çalışılmasına kadar pek çok soruna karşı verdiği demokratik mücadeleler yasak ve baskılarla engellenmeye çalışıldı. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen festivalimiz, dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİQ+’ların, gençlerin mücadelesini anlatıyor ve yaşanılan haksızlık ve adaletsizlikler “Hangi Kadraja Sığar?” diye soruyor” diye konuşuyor.

9 Mayıs Pazar günü son bulacak festival İFF’nin YouTube kanalı üzerinden takip edilebilir.