İçişleri Bakanlığı, Cerattepe’de maden çıkarmaya karşı çıkan halkı “Maden işletmesine karşı koyanların gerekirse kafasını koparacağız” diye tehdit eden Trabzon Valisi Yavuz hakkındaki suç duyurusunu işleme koymadı. Karar Danıştay’a taşındı

'Kafa kopartan' valiye soruşturma izni yok

RABİA YILMAZ / rabia.ylmz@gmail.com

Yandaş işadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in Artvin Cerattepe’de maden çıkarması faaliyetlerine karşı çıkan halka yönelik “Maden işletmesine karşı koyanların gerekirse kafasını koparacağız” ifadelerini kullan Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında ön inceleme başlatılması için hazırlanan dosya İçişleri Bakanlığı’ndan döndü. Bakanlık, Vali hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.

Cerattepe ile ilgili sözleri nedeniyle “görevi kötüye kullandığı” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği” gerekçesiyle Vali Yavuz hakkında Yeşil Artvin Derneği adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılık Vali hakkındaki dosyayı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık ise ön inceleme başlatılması için hazırlanan dosyayı işleme koymama yönünde karar verdi.

Valilik: Yargı sürecinden haberdar değildik

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Vekili Fahri Meral imzasıyla “Bakanlık makamına” başlığıyla gönderilen yazıda, Trabzon Valiliği’nin yazısına da yer verildi.

Yazıda, “Ülkemizin, milletimizin bekası ve geleceği için son derece duygu yüklü mesajlar içeren, mili birlike ve beraberliğimize en çok ihtiyaç duyduğumuz, mili kaynaklarımızın ve varlığımızın ortaya çıkarılması ve kullanılabilmesinin önemini açık ve net ifade eden, salonda bulunanlarca uzun süre alkışlanan konuşmanın maksatlı olarak sadece ‘kafasını koparacağız’ deyimine odaklanılmasının son derece manidar olduğu, hiçbir kişi, kişilik, kurum ya da kuruluşun kastedilmediği konuşmanın yapıldığı tarihte idari yargı süreci hakkında bilgi sahibi olunmadığı, bu süreci etkilemek gibi bir düşünce ve kastın bulunmadığı bilinmektedir” denildi.

Bakan Soylu’dan izin çıkmadı

Bakanlığa gönderilen ve işleme koymama yönünde karar verilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından imzalanan yazıda, şu ifadelere yer verildi: “4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 5232 sayılı Kanunla değişik 5’inci maddesine göre, Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durum bulunmadığı anlaşıldığından, ‘ihbar ve şikâyetin işleme konulmamasını’ tensiplerinize arz ederim.”

Danıştay’a taşındı

YARSAV kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yeşil Artvin Derneği’nin avukatı olarak İçişleri Bakanlığı’nın kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay 1’nci Dairesi'ne başvuran Eminağaoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın kararına itiraz ederek, kaldırılması talebinde bulundu.

Eminağaoğlu, Danıştay’a sunduğu itiraz dilekçesinde şu ifadeleri kullandı:

“İdari yargıdaki Cerattepe davası, eylemin gerçekleştirildiği tarihte mevcut olup; bu dava, içeriği ve konusu ile birlikte Türkiye gündemine mal olmuş bir davadır. Davanın ve de bu yönlerinin söz konusu mülki amirce bilinmediği söylenemez. Trabzon Valiliği yazısından hareketle, ön inceleme yapmadan, somut ve denetlenebilir açık bir gerekçe göstermeden 4483 sayılı Yasanın 4/3 maddesine dayalı verilen işleme konulmama kararı hukuka aykırıdır. 4483 sayılı Yasanın 4/3 üncü maddesindeki hangi koşullarının bulunmadığı da açıkça ortaya konulmamıştır. Karar bu nedenle de hukuka aykırıdır. İnceleme ve soruşturma yapılabilmesi için anılan kararın kaldırılması, yargılama giderlerinin dosya üzerinde bırakılması, taraf yararına vekalet ücretine hükmedilmesini ister ve dilerim.”