Kafka’nın yayımlanmamış yazıları gün yüzüne çıkıyor

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Dünyaca ünlü Çek yazar Franz Kafka’nın bugüne kadar hiç yayımlanmamış yazıları gün yüzüne çıkıyor. 11 yıl süren mahkeme sürecinin ardından yazılar İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne verildi.

Ulusal Kütüphane’nin, Kafka’nın arkadaşlarına yazdığı mektupların ve gezi yazılarının bir kısmını sene sonuna kadar internette yayımlayacağını duyurdu.

Kafka ölümünden önce yakın arkadaşı Max Brod’a yazılarını yakması için verdiği koleksiyondan ortaya çıktı. Yazıları yakmayı reddeden ve dünya sanat tarihine kazandırmak isteyip 1968’de ölmesinin ardından Almanya, İsviçre ve İsrail’deki banka kasalarından yazılar araştırmacılar tarafından aranıyordu. Bu yazıların son kısmı ise İsviçre bankası UBS’in Zürih’teki merkezindeydi. İsviçre mahkemesi ise yazıların İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne verilmesini hükmetti.

Milli Kütüphane sözcüsü Vered Lion-Yerushalmi, arşivin içerisinde bir de hikâyenin olduğunu söyledi. Yazılara ek olarak Kafka’nın çizimlerinin olması da uluslararası kamuoyunda heyecan yarattı.

Yazılar Avrupa’ya yayılmıştı

Yazıların kütüphanede yayımlanabilmesi, uzun bir hukuk mücadelesinin ardından gerçekleşti. Yazılar Eva Hoffe ve Ruth Weisler adlı iki kız kardeşin elindeydi. İki kız kardeş, yazıların Brod’un aynı zamanda sekreteeri olan anneleri Esther Hoffe’ye bırakmasının, kendilerinde yasal bir hak bulundurduğunu iddia ediyordu. Brod, yazıları Esther Hoffe’ye İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne bırakması koşuluyla teslim etmişti. Hoffe’nin 2007’deki ölümüne kadar yazıların bir kısmını Tel Aviv’deki dairesinde, diğerlerini de İsrail ve İsviçre bankalarındaki kasalarda sakla. Hoffe, Kafka’nın bir yazısını 1988’de 2 milyon dolara satmıştı.